Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Turcia: Președintele Erdogan aniversează cucerirea Constantinopolului

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a marcat duminică 564 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către sultanul otoman Mahomed al II-lea Cuceriritorul, transmite agenția Anadolu.

Într-o declarație dedicată evenimentului, Erdogan arată că "Istanbulul, care de la fondarea sa a fost capitala mai multor state și culturi, a devenit centrul coexistenței pașnice și al toleranței sub domnia luminoasă a sultanului Mahomed Cuceritorul".

"Cucerirea Istanbulului, care este considerată una din cele mai importante borne ale istoriei prin prisma consecințelor sale sociale, culturale și politice, este o victorie plină de învățăminte pentru noi și pentru întreaga omenire", a afirmat președintele.

Și premierul turc Binali Yildirim a salutat aniversarea printr-un comunicat: "Cucerirea Istanbulului a dat o nouă direcție istoriei lumii", citează Anadolu.

Sultanul Mahomed al II-lea a cucerit capitala imperiului bizantin, numită atunci Constantinopol, la 29 mai 1453, moment care a marcat sfârșitul Imperiului Roman de Răsărit, după mai bine de un mileniu de existență. Metropola a devenit capitala noului Imperiu Otoman și este în prezent cel mai mare oraș din Turcia modernă. Capitala Republicii Turce a fost însă stabilită de fondatorul Mustafa Kemal Ataturk la Ankara, din 1923.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

2 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

3 BREAKING Modificările CRIMINALE ale Codurilor penale au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional!…

4 Informație. Dragnea îl trimite pe Florin Iordache judecător la CCR! Iordache, singura propunere a PSD!

5 ALERTĂ Ei sunt cei 181 de nenorociți care-au votat Codurile Penale prin care infractorii politici scapă de puș…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă