Turcia: Președintele Erdogan aniversează cucerirea Constantinopolului

Turcia: Președintele Erdogan aniversează cucerirea Constantinopolului

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a marcat duminică 564 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către sultanul otoman Mahomed al II-lea Cuceriritorul, transmite agenția Anadolu.

Într-o declarație dedicată evenimentului, Erdogan arată că "Istanbulul, care de la fondarea sa a fost capitala mai multor state și culturi, a devenit centrul coexistenței pașnice și al toleranței sub domnia luminoasă a sultanului Mahomed Cuceritorul".

"Cucerirea Istanbulului, care este considerată una din cele mai importante borne ale istoriei prin prisma consecințelor sale sociale, culturale și politice, este o victorie plină de învățăminte pentru noi și pentru întreaga omenire", a afirmat președintele.

Și premierul turc Binali Yildirim a salutat aniversarea printr-un comunicat: "Cucerirea Istanbulului a dat o nouă direcție istoriei lumii", citează Anadolu.

Sultanul Mahomed al II-lea a cucerit capitala imperiului bizantin, numită atunci Constantinopol, la 29 mai 1453, moment care a marcat sfârșitul Imperiului Roman de Răsărit, după mai bine de un mileniu de existență. Metropola a devenit capitala noului Imperiu Otoman și este în prezent cel mai mare oraș din Turcia modernă. Capitala Republicii Turce a fost însă stabilită de fondatorul Mustafa Kemal Ataturk la Ankara, din 1923.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...