Turcia ridică interdicția privind portul vălului islamic în armată (agenție)

Turcia ridică interdicția privind portul vălului islamic în armată (agenție)

Autoritățile turce au ridicat miercuri interdicția privind portul vălului islamic pentru femeile care servesc în calitate de ofițeri sau subofițeri în armată, relatează AFP, citând agenția de presă turcă Anadolu.

Această măsură, puternic simbolică din cauza statutului armatei turce de protector al laicității de la fondarea republicii de către Mustafa Kemal, vizează de asemenea cursantele școlilor militare.

Femeile vor putea, dacă vor dori, să poarte o eșarfă de "aceeași culoare cu uniforma", "fără imprimeu" și într-un "mod în care să nu le acopere fața", potrivit Anadolu, care citează Ministerul Apărării turc.

Această măsură se referă în special la "ofițerii care servesc în forțele armatei terestre, marină și aviație, ofițerii și subofițerii sub contract (...), cadeții", a detaliat agenția de presă turcă.

Nu este deocamdată clar dacă această reformă, care va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial turc, vizează și femeile care participă în misiuni de luptă.

Ministerul Apărării turc a ridicat deja în noiembrie 2016 interzicerea vălului islamic pentru personalul civil din armată.

Cu câteva luni înainte, și femeilor care servesc în poliție li s-a permis să poarte văl.

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, omul forte al Turciei din 2003, este acuzat constant de criticii săi că încearcă să islamizeze societatea turcă, notează AFP.

Guvernul său a autorizat purtarea vălului islamic în universități și în parlament, iar în ultimii doi ani în instituțiile publice și în licee, spre indignarea susținătorilor republicii laice fondate în 1923 de Mustafa Kemal Ataturk.

Justificând ridicarea interdicției la portul vălului în poliție, autoritățile turce au afirmat că mai multe țări occidentale, precum Scoția și Canada, au permis deja polițistelor de religie musulmană să poarte văl.

Armata turcă a fost mult timp bastion al laicității în Turcia, dar influența sa politică a scăzut brusc de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, care a fost urmată de epurări masive în armată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis

5 VIDEO Scene violente la Cluj: Femeie târâtă prin noroi de poliţişti şi băgată cu forţa într-o ambulanţă. Expli…