Turcia susţine că Suedia nu i-a extrădat încă pe suspecţii pe care îi caută, condiţie impusă pentru a permite aderarea Stockholmului la NATO

Turcia susţine că Suedia nu i-a extrădat încă pe suspecţii pe care îi caută, condiţie impusă pentru a permite aderarea Stockholmului la NATO

Cele două ţări nordice au aplicat pentru aderarea la NATO ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina, însă s-au confruntat cu împotrivirea din partea Turciei, care a învinuit Suedia şi Finlanda că impun Ankarei embargouri privind armele şi sprijină grupuri pe care aceasta le socoteşte ca fiind teroriste.

Astfel, Turcia, Finlanda şi Suedia au semnat un acord pentru ca Ankara să nu mai blocheze aderarea la NATO a celor două ţări. Acordul presupune anumite condiţii pe care cele două ţări trebuie să le îndeplinească, una dintre acestea fiind cea de combatere a terorismului. De asemenea, Turcia a comunicat că va bloca eforturile de aderare la NATO ale celor două ţări nordice dacă nu sunt respectate promisiunile.

În urmă cu o săptămână, ministrul turc de Externe a informat că în luna august va avea loc o întrunire între Turcia, Finlanda şi Suedia pentru aprecierea progreselor realizate în punerea în aplicare a solicitărilor Ankarei legate de contra-terorism.

Conform liderului diplomaţiei turce, aceasta va fi prima întâlnire a „comitetului permanent de monitorizare” ce va evalua punerea în practică sau nu a angajamentelor formulate în memorandumul semnat de Ankara, Helsinki şi Stockholm la finalul lunii iunie, cu prilejul summitului NATO de la Madrid.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...