Turkmenistan: Fiul fostului şef de stat a fost învestit ca preşedinte

Turkmenistan: Fiul fostului şef de stat a fost învestit ca preşedinte

Fiul fostului şef de stat din Turkmenistan a depus jurământul ca preşedinte sâmbătă, promiţând că va continua politica tatălui său, inclusiv cea de neutralitate internaţională în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, transmite AFP.

Serdar Berdimuhamedov, în vârstă de 40 de ani, fiul fostului preşedinte autoritar Gurbangulî Berdimuhamedov, care a decis să părăsească funcţia luna trecută, a câştigat cu 73% din voturi alegerile prezidenţiale din Turkmenistan organizate sâmbăta trecută, învingând opt candidaţi fără notorietate sau anvergură.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, Serdar Berdimuhamedov a promis că va "continua pe calea dezvoltării create în mai bine de 30 de ani de independenţă a noastră sacră"."În relaţiile noastre externe, vom păstra politica de neutralitate", a adăugat el.

Gurbangulî Berdimuhamedov a anunţat în luna februarie că a luat decizia dificilă de a se retrage din cauza vârstei şi că doreşte să lase ţara "liderilor tineri". Câteva zile mai târziu, fiul său a devenit succesorul său desemnat.

Înainte de a fi ales preşedinte, Serdar Berdimuhamedov era deja viceprim-ministru responsabil cu economia şi îşi înlocuise tatăl în funcţia simbolică de şef al asociaţiei naţionale a cailor Akhal-Teke, animalul naţional.

Începând din aprilie 2021, el are şi statutul de "crescător onorabil" de alabai, o rasă de câini venerată din Turkmenistan.

Cu toate acestea, Serdar pare mult mai rezervat decât tatăl său, căruia îi plac apariţiile publice, fie într-un spectacol televizat în care face pe DJ-ul alături de nepotul său, fie conducând maşini prin deşert sau sesiuni de exerciţii fizice publice uriaşe pentru funcţionari.

Specialiştii din Turkmenistan consideră că Gurbangulî Berdimuhamedov va păstra o influenţă considerabilă asupra destinului ţării. El şi-a păstrat postul de preşedinte al camerei superioare a parlamentului.

Economia Turkmenistanului este aproape total dependentă de vânzarea de gaze naturale, în special către China. Cu toate acestea, ţara a suferit foarte mult din cauza încetinirii activităţii la nivel global ca urmare a pandemiei de coronavirus. Deja izolată, s-a închis complet faţă de lumea exterioară odată cu pandemia, pretinzând în acelaşi timp, împotriva oricărei dovezi, că a fost cruţată de COVID-19. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”