Turnul înclinat din Bologna, care l-a vrăjit pe Dante, îi îngrijorează pe specialiști: semne că s-ar putea prăbuși

Turnul înclinat din Bologna, care l-a vrăjit pe Dante, îi îngrijorează pe specialiști: semne că s-ar putea prăbuși

Garisenda, unul dintre „turnurile gemene" din Bologna, fost închis din cauza temerilor de tasare, iar străzile din jurul său au fost izolate, în timp ce oamenii de știință monitorizează monumentul pentru a vedea dacă există dovezi că structura se fisurează și se mișcă, potrivit CNN .

Turnurile Garisenda și Asinelli. FOTO Facebook BeAsig

Turnul medieval de 48 de metri, de care Dante Alighieri a fost atât de vrăjit încât a scris despre el de două ori, inclusiv în „Divina Comedie", și care l-a impresionat și pe Charles Dickens, a fost construit în secolul al XII-lea, când Bologna era un mini Manhattan, cu zeci de turnuri construite de familiile locale care se întreceau să le facă din ce în ce mai înalte.

Construcția se înclină la un unghi de patru grade, fiind doar un pic mai drept decât Turnul din Pisa , a cărui înclinație este de cinci grade.

Turnul era înclinat încă de la începutul secolului al XIV-lea, când Dante a scris „Infernul", în care a descris amețeala de a privi în sus la partea înclinată a Garisenda. Versul care i-a fost dedicat poate fi citit astăzi pe o placă de pe turn.

Garisenda se află în centrul orașului, alături de Asinelli, un turn de două ori mai înalt.

Au fost instalați senzori

Primarul orașului, Matteo Lepore, a blocat în weekend zona din jurul turnurilor, după ce s-a întâlnit cu specialistul în patrimoniu al orașului și cu comitetul de oameni de știință care, din 2018, monitorizează perechea de turnuri.

Măsura a fost luată pentru a „efectua o monitorizare suplimentară și a instala senzori... pentru a avea informații definitive despre starea <<de sănătate>> a Garisenda", a anunțat primarul, la o ședință a consiliului municipal, într-un mesaj publicat de CNN.

În jurul turnului au fost plasați senzori acustici pentru a monitoriza orice zgomot cauzat de fisuri sau scârțâituri. În plus a fost instalat și un pendul, pentru a urmări mișcarea turnului.

Accesul vizitatorilor la Asinelli a fost, de asemenea, oprit, iar în turnul superior va fi instalat, de asemenea, un pendul.

Oprirea traficului auto în zonă are mai puțin de-a face cu preocupări de siguranță, măsura fiind luată mai degrabă pentru a permite instrumentelor să colecteze date mai precise, a explicat primarul.

„Se înclină de câteva secole”

Testele vor continua pe tot parcursul săptămânii, pentru a vedea dacă turnul „face altceva decât să oscileze... așa cum a făcut-o mai mult sau mai puțin de când a fost construit", a declarat Lepore, adăugând că toate turnurile și zgârie-norii se mișcă până la un anumit prag.

Turnul „se înclină de câteva secole și a fost subiectul a diverse intervenții de-a lungul deceniilor" a amintit primarul care l-a numit „simbolul orașului, alături de turnul Asinelli", garantând că va „proteja Garisenda ca monument".

„Nu cred cu adevărat că turnul se va prăbuși"

Drumurile vor fi blocate până vineri, însă, potrivit presei locale, este posibil ca autobuzele să nu mai poată circula niciodată în jurul turnurilor.

Localnicii își continuă însă viața în mod normal.

„Noi (bolognezii) nu am simțit niciodată că ar fi o problemă. Siguranța este întotdeauna importantă și, evident, trebuie să investigheze, dar nu cred cu adevărat că turnul se va prăbuși" declarat Fabio Bergonzini, un ghid turistic din oraș, potrivit CNN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?