Ucraina a aplicat sancțiuni unor clerici de rang înalt din biserica pro-Moscova

Ucraina a aplicat sancțiuni unor clerici de rang înalt din biserica pro-Moscova

Ucraina aplică sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care au legătură cu o biserică pro-Moscova. Aceștia ar fi fost de acord să lucreze cu autoritățile de ocupație sau au justificat invazia Moscovei, a declarat sâmbătă serviciul de securitate ucrainean, potrivit Reuters.

Foto Shutterstock

Anunţul făcut sâmbătă este cel mai recent, printre măsurile adoptate împotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe care este legată istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susţine războiul.

Serviciile de securitate ucrainene au declarat că cei 10 clerici au fost de acord să coopereze cu autoritățile de ocupație în diferite moduri, iar de cele mai multe ori au promovat narațiuni pro-ruse și au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina.

Majoritatea clericilor — fie membri ai bisericii, fie strâns legați de aceasta — trăiesc în teritoriile controlate de Rusia sau se află în străinătate, a precizat serviciul.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei continuă să desfăşoare o activitate cuprinzătoare privind protecţia statului ucrainean şi va continua să expună persoanele care ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în comunicat,

Sancțiunile impuse e Ucraina vor dura cinci ani și prevăd: înghețarea activele celor de pe listă, blocarea exportului de capital din Ucraina și interzicerea deținerii de terenuri.

Serviciul de securitate a efectuat, de asemenea, mai multe raiduri în parohii și clădiri legate de biserică, care spune că a respectat întotdeauna legile ucrainene.

Creștinii ortodocși reprezintă majoritatea celor 43 de milioane de locuitori ai Ucrainei. De la prăbușirea regimului sovietic, concurența a fost acerbă între biserica legată de Moscova și o biserică ucraineană independentă.

Filiala ucraineană a bisericii ortodexe s-a rupt oficial de biserica mamă din Rusia, în luna mai, anul trecut, dar este încă sub dominația acesteia, fiind acuzată de cooperare secretă cu autoritățile de la Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene