Ucraina a preluat inițiativa militară pe toată linia frontului

Ucraina a preluat inițiativa militară pe toată linia frontului

Ministerul Apărării Ucrainei a informat că, pe întreg frontul, inițiativa militară este acum de partea Ucrainei. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Gavrilov, pe 22 iulie.

„De-a lungul liniei (de contact – nota autorului), indiferent de ceea ce se spune că rușii au încercat să facă ceva în zona Kupiansk, a fost o încercare disperată de a ne îndepărta cumva forțele din alte direcții. Dar, în general, întreaga inițiativă este acum de partea noastră.”

Gavrilov a subliniat că acest lucru are o importanță deosebită pentru ”partenerii noștri”, în special pentru cei din armată, potrivit agenției de știri Unian.

„Acest lucru este important pentru partenerii noștri, în special pentru militari. Ei înțeleg toate provocările asociate cu schimbările și cu alte probleme, există un schimb constant de informații cu partenerii, consultări pe această temă. Este important să progresăm în fiecare zi. Undeva la 100 de metri, undeva la un kilometru. În fiecare zi noi luăm ceva din teritoriul nostru, roadem prima și a doua linie de apărare, unde Rusia a construit ceva”.

Forțele ucrainene nu au apelat încă la rezerve, ceea ce înseamnă că forțele din prima linie au suferit pierderi minime care, deocamdată, nu le afectează capacitatea de luptă.

Ministrul-adjunct al Apărării a mai adăugat că toată lumea înțelege că Ucraina nu și-a folosit încă toate resursele. Prin urmare, ”nimeni nu are îndoieli cu privire la continuarea asistenței și că mai devreme sau mai târziu vom reuși”.

Evoluția principalelor etape ale contraofensivei ucrainene

La mijlocul lunii iunie, Ministerul Apărării, tot prin ministrul-adjunct Gavrilov, a anunțat că Ucraina este pe cale să preia inițiativa, dar are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune de până la 200 km pentru a câștiga.

La sfârșitul lunii iunie, Statul Major General (SMG) ucrainean a anunțat că forțele sale au preluat „inițiativa strategică”, în special în direcția Bakhmut, și desfășoară o ofensivă mai largă în acest sector.

Pe 18 iulie, Serghei Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupării ucrainene de trupe Est, a comentat informațiile potrivit cărora forțele ruse au intrat în ofensivă pe direcția Kupiansk, precizând că inamicul „încearcă să preia inițiativa”, dar fără rezultat.

Potrivit informațiilor operaționale din dimineața de 22 iulie, puse la dispoziție de SMG ucrainean, forțele ucrainene continuă să mențină apărarea în zonele cele mai fierbinți din zona estică a frontului (regiunile Harkov, Lugansk și Donețk) și continuă operațiile ofensive la Melitopol și Berdiansk (în zona sudică a frontului), consolidând totodată pozițiile câștigate. Rușii își concentrează acum principalele eforturi pe direcțiile Kupiansk, Liman, Bakhmut, Avdeevka și Marinka.

Această evaluare de ultimă oră, prezentată de Ministerul ucrainean al Apărării, vine după ce, pe 21 iulie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat că în curând contraofensiva Ucrainei va începe „să ia avânt”.

„Aș spune că ne apropiem de momentul în care acțiunile adecvate pot lua avânt, pentru că deja trecem de unele sectoare minate”, a declarat Zelenski, prin legătură video, pentru Forumul de Securitate de la Aspen, potrivit publicației ucrainene Liga.net.

Zelenski a mai menționat că operația de contraofensivă progresează mai lent decât se anticipa inițial deoarece, pe de o parte, acțiunile au început mai târziu decât era planificat și forțele ruse au avut mai mult timp să se pregătească, iar pe de altă parte, s-a acționat cu prudență pentru a se limita cât mai mult pierderile proprii.

„Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul și militarii noștri, nu am vrut să ne pierdem echipamentul și de aceea am fost destul de precauți cu privire la acțiunile ofensive”, a adăugat Zelenski.

Pe lângă depășirea anevoioasă a câmpurilor de mine și economia de forțe și mijloace, trupele ucrainene au consolidat fiecare poziție importantă câștigată, amenajând-o pentru apărare în eventualitatea contraatacurilor rusești. Acest lucru a necesitat timp și a dus la anumite întârzieri, dar efortul a meritat. Toate încercările forțelor ruse de a recupera pozițiile pierdute sau de a crea breșe periculoase au eșuat. Cea mai recentă mostră este ofensiva rusească cu aproximativ 100.000 de oameni de pe linia Kupiansk – Liman, care a fost amenajată de ucraineni pentru apărare încă din toamna trecută.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat