Ucraina a primit peste 32 de miliarde de dolari ca ajutor şi împrumutut în 2022

Ucraina a primit peste 32 de miliarde de dolari ca ajutor şi împrumutut în 2022

Ucraina a primit echivalentul a peste 32 de miliarde de dolari ca ajutor şi împrumuturi din străinătate pe parcursul anului trecut, după invazia rusă de la finele lui februarie, informează sâmbătă dpa, citată de Agerpres .

Ursula Von der Leyen și Volodimir Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE

Potrivit Băncii centrale ucraineane, care a publicat vineri seara o situație a ajutoarelor, aproape 40% din această sumă a venit din SUA. Puţin sub 25% a provenit din UE, iar circa 8% de la Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit aceluiași comunicat, Germania a contribuit singură cu 1,6 miliarde de dolari.

Suma totală a ajutorului estel echivalntul a 16% din producţia economică a Ucrainei dinainte de război.

Produsul intern brut ucrainean a scăzut cu peste 30% în 2022 din cauza războiului, potrivit estimărilor Ministerului Economiei de la Kiev.

În prezent, 18% din teritoriul ucrainean - inclusiv peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată în 2014 - este ocupat de ruși.

Potrivit dpa, atât din punct de vedere financiar, cât din punct de vedere militar, Ucraina este în mare parte dependentă de ajutor străin.

Amintim că ajutorul american pentru Kiev a fost mare, la prima vedere, dar a constat mai ales în sisteme la care Pentagonul a renunțat deja . În schimb, beneficiile sunt mult mai mari, scria, la sfârșitul anului trecut, Forbes.

La începutul acestui an, după o discuţie telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, pe Twitter, că țara sa aşteaptă să primească în ianuarie prima tranşă din ajutorul de 18 miliarde de euro promis de UE .

Președintele ucrainean i-a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru sprijinul oferit şi a adăugat că-şi vor coordona împreună paşii pentru desfăşurarea unui summit Ucraina-UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Rusia, oameni buni...