Ucraina: Anchetă după descoperirea unor inscripții naziste pe un memorial polonez

Ucraina: Anchetă după descoperirea unor inscripții naziste pe un memorial polonez

Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă după descoperirea unor inscripții naziste pe un memorial polonez ridicat pe locul unde au fost îngropate 100.000 de victime ale represiunii staliniste, printre care 3.500 de ofițeri polonezi executați în 1940, relatează AFP.

Numele unui partid neonazist ucrainean și cel al diviziei SS "Galiția", o unitate nazistă alcătuită din ucraineni, au fost pictate miercuri cu litere roșii pe acest monument care se află în apropiere de fostul sat Bîkivnea, la periferia Kievului.

"Vă pot asigura că vom lua toate măsurile pentru ca ancheta asupra acestor incidente să fie efectuată cât mai repede posibil de autoritățile competente", a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe, Mariana Beța.

Bîkivnea este cel mai important loc din Ucraina unde sunt înmormântate victime ale represiunii exercitate între 1937 și 1941 de poliția politică stalinistă, NKVD.

Printre cele 100.000 până la 120.000 de persoane care sunt îngropate acolo figurează 3.500 de ofițeri polonezi uciși de NKVD în 1940, după invadarea estului Poloniei de către URSS în baza pactului germano-sovietic.

Dacă în prezent Kievul și Varșovia sunt apropiate, cele două capitale au întreținut mult timp relații dificile, în special din cauza masacrării a 100.000 de polonezi în regiunea Volînia (nord-vestul Ucrainei actuale) de către naționaliști ucraineni între 1943 și 1945.

Parlamentul polonez a adoptat în iulie 2016 o rezoluție care a calificat ca "genocid" acest masacru, o decizie "regretabilă", în opinia președintelui ucrainean, Petro Poroșenko.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…