Ucraina anunță sancțiuni împotriva senatoarei Șoșoacă: „O amenințare la adresa securității naționale”

Ucraina anunță sancțiuni împotriva senatoarei Șoșoacă: „O amenințare la adresa securității naționale”

Ministrul de Externe ucrainean a anunțat sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă, motivând că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din Ucraina. Parlamentarul român a depus un proiect de lege prin care cere anexarea unor regiuni din statul vecin.

FOTO Arhivă Adevărul

„MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a scris șeful MAE din Ucraina, Oleg Nikolenko pe Facebook.

>>Mass-media: Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești”. Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România<<, a mai arătat ministrul ucrainean.

Șoșoacă cere denunțarea Tratatului dintre România și Ucraina

Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege în Parlamentul Rommâniei, prin care „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997.

Proiectul depus de senatoare propune ca România să anexeze teritoriile aflate în trecut în componența României interbelice, demersul fiind posibil doar printr-o declarație de război din partea României.

„România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, propune Diana Șoșoacă la articolul 3 din proiectul de modificare a Legii 129/1997.

Analist: Aberant. Teritoriile au fost ocupate de Uniunea Sovietică

Contactat de „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu susține că propunerea senatoarei urmărește să creeze mai multe discordie, arătând totodată că Ucraina nu a ocupat teritorii românești, acestea fiind ocupate de fapt de Uniunea Sovietică.

„Este o propunere aberantă, ea nu este făcută decât ca să antreneze discuții absurde (...) Ucraina nu a ocupat teritorii românești, teritoriile românești au fost ocupate de Uniunea Sovietică. Ele, în schimb, au fost recunoscută ca atare de tratate internaționale, multe. România nu poate și nu există nicio forță politică normală care să încerce acest lucru. Pro-rușii care au intrat în Parlamentul României care au intrat via anti-restricții și anti-pandemie nu fac altceva decât să pună în pericol în mod real imaginea României”.

În același timp, analistul a subliniat că astfel de demersuri fac rău României.

„Vă dați seama că nu vor reuși să schimbe Tratatele, ele nu se pot schimba așa. În schimb, faptul că astfel de aberații pot să fie lansate din Parlamentul României fac rău României”, a mai afirmat Cristian Pîrvulescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

2 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

3 Un pilot militar din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferi…

4 VIDEO În ce limbă or fi vorbit? / Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la producătorul rus să se plângă de calitatea vehiculelor capturate

5 Dănuț Lupu a fost condamnat definitiv la șapte luni și 10 zile de închisoare și își va ispăși pedeapsa la penitenciarul Rahova