Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

Chiar dacă pe parcursul războiului a utilizat deja peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina, Rusia are încă suficiente rachete pentru a continua să încerce să lovească teritoriul ucrainean, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei The New Voice of Ukraine.

Rachetele de croazieră pe care ruşii le folosesc pentru a ataca Ucraina, şi anume Kh-55, Kh-555 şi Kh-22, sunt toate muniţii din epoca sovietică, care nu mai sunt în producţie, a precizat Mihailo Jirokov.

Ucraina a transferat 600 de rachete Kh-55 în Rusia în 1999

,,În prezent, ei [ruşii] au o producţie în masă de Kh-101/Kh-102, Kalibr [rachete de croazieră] şi, practic, asta este tot. De asemenea, ei plănuiesc să lanseze producţia în masă a rachetei de croazieră Kh-50 Orion", a declarat Jirokov.

În ceea ce priveşte stocurile de rachete de producţie sovietică, potrivit expertului, acestea sunt încă destul de mari.

,,Amintiţi-vă, numai în 1999, Ucraina a transferat aproximativ 600 de rachete de croazieră Kh-55 [ca plată a datoriei la gaze] către ruşi", a subliniat el.

De asemenea, el a menţionat că ruşii încearcă în prezent să fabrice în mod independent rachete Kh-55 folosind componente din echipamente sovietice scoase din uz. Totuşi, acestea sunt mai degrabă cazuri izolate şi nu o producţie în masă. Între timp, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, ruşii au produs câteva zeci de rachete de croazieră anual, iar această producţie a devenit stabilă după 2008.

Industria rusă lucrează în trei schimburi și produce rachete Kh-101 în cantități mari

,,Acum se lucrează în trei schimburi, adaptând electronicele la componentele chinezeşti şi crescând producţia", spune Jirokov.

El adaugă că, în ciuda problemelor cu producţia rachetei Kalibr, rachetele Kh-101 sunt asamblate în mod stabil şi în cantităţi mult mai mari decât înainte de invazia la scară largă a Ucrainei.

,,Prin urmare, luând în considerare rachetele de croazieră deja folosite, aş vorbi acum despre un stoc total de aproximativ 1.500 de rachete", conchide expertul, sugerând că este prea devreme pentru a spune că armata rusă se apropie de epuizarea arsenalului său de rachete.

,,În plus, există încă o rezervă neatinsă, poate 10-20% [de rachete], pe care ruşii o păstrează în stocuri în cazul unui conflict cu NATO, despre care vorbesc în mod constant", notează Jirokov, potrivit defenseromania.ro .Citește și:

populare
astăzi

1 Cântăreața ucraineană Inna Voronova riscă 8 ani de închisoare după ce a filmat și apoi a distribuit videoclipuri cu apărarea antiaeriană a Ucrainei

2 Surprize, surprize / „Omul cu gaura” din ANAF face nuntă la hotelul unui „mare contribuabil”, apropiat de OMV!

3 Liderul nord-coreean Kim Jong-Un are două mari vicii / Raport oficial al de agenților secreți din Coreea de Sud

4 ​„Sindromul Ucraina”, bomba cu ceas pe care armata rusă încearcă să o ascundă sub preș

5 VIDEO „A început faza a doua” / Rebelii anti-Putin au intrat din nou pe teritoriul Federației Ruse