Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul Europei

Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul Europei

Ambasadorul Ucrainei la Consiliul Europei, Boris Tarasiuk, a cerut marţi excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, care pentru moment nu a decis decât să "suspende" vineri activităţile delegaţilor şi parlamentarilor ruşi din rândurile sale, informează AFP.

"Suspendarea Rusiei de la participarea la Comitetul de Miniştri (executivul Consiliului Europei - n.r.) şi din cadrul Adunării Parlamentare nu este suficientă", a declarat diplomatul ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă la Strasbourg, sediul Consiliului Europei.

"Ni s-ar părea logic ca Rusia să fie complet exclusă din Consiliul Europei", a spus Boris Tarasiuk, care şi-a exprimat speranţa că, miercuri, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, unde sunt prezenţi cei 47 de reprezentanţi permanenţi ai ţărilor membre (mai puţin Rusia, după suspendarea sa), se va pronunţa în acest sens în timpul reuniunii sale săptămânale regulate.

Diplomatul ucrainean a mai anunţat că ţara sa a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a lua măsuri de urgenţă împotriva Rusiei. "Dreptul fundamental la viaţă este încălcat flagrant în fiecare minut de trupele ruse", a subliniat el.

Organizaţie responsabilă cu monitorizarea respectării drepturilor omului pe continent, Consiliul Europei, creat în 1949, reuneşte aproape toate statele din Europa, inclusiv Rusia şi Ucraina.

Consiliul a sancţionat deja Rusia în 2014 când aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990