Ucraina: Guvernatorul Băncii Naţionale a demisionat acuzând "presiuni politice"

Ucraina: Guvernatorul Băncii Naţionale a demisionat acuzând "presiuni politice"

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Yakiv Smolii, foarte respectat de mediul de afaceri şi de occidentali, a demisionat miercuri denunţând "presiuni politice" asupra instituţiei sale, o decizie care trebuie să fie aprobată de parlament, notează AFP.

Yakiv Smolii, în funcţie de doi ani, a făcut cunoscut într-un comunicat că i-a prezentat demisia preşedintelui Volodimir Zelenski. El nu i-a numit direct pe cei pe care îi acuză de "presiuni politice sistematice", menţionând doar imposibilitatea de "a-şi exercita funcţia în mod eficient".

Solicitată de AFP, preşedinţia de la Kiev nu a reacţionat deocamdată.

Conducerea Băncii Naţionale a Ucrainei este vizată de atacuri din partea unor deputaţi, în special din partidul prezidenţial şi consideraţi ca apropiaţi ai controversatului oligarh Igor Kolomoisky.

Aceşti deputaţi, printre altele, au redactat un proiect de rezoluţie acuzând Banca Naţională că a dus o "politică extrem de periculoasă pentru ţară care a agravat artificial criza economică".

În iunie, acest document a atras criticile ambasadorilor din ţările G7 în Ucraina. "Atingerea adusă independenţei Băncii Naţionale îi va afecta pe ucraineni, va dăuna încrederii investitorilor şi va pune în pericol sprijinul internaţional" acordat Kievului, au declarat ei pe Twitter într-un comunicat comun.

Independenţa Băncii Naţionale a Ucrainei este o condiţie cheie pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI) al cărui sprijin financiar este crucial pentru o ţară confruntată cu o profundă criză economică.

FMI a deblocat în iunie o primă tranşă, de 2,1 miliarde de dolari, din cadrul unui program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari, dar continuarea acestui ajutor riscă să fie împiedicată de tensiunile din jurul Băncii Naţionale.

Potrivit presei, parlamentul de la Kiev ar urma să examineze vineri cererea de demisie înaintată de Yakiv Smolii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”