Ucraina îi acuză pe rebeli de încălcarea armistiţiului încă din prima oră

Ucraina îi acuză pe rebeli de încălcarea armistiţiului încă din prima oră

Forţele armate ucrainene i-au acuzat luni pe rebelii pro-ruşi că au încălcat încă din prima oră un armistiţiu abia intrat în vigoare, transmite dpa.

"Din nefericire, din partea inamică s-au tras focuri de armă la orele 00.20 şi 00.45', a declarat presei generalul Volodimir Kravcenko, citat de agenţia de presă Ukrinform. El a insistat că armata Ucrainei respectă în continuare încetarea focului.

Incidentele au avut loc în apropiere de satul Ujivka, la sud de Doneţk, oraş-bastion al rebelilor. Aceştia au respins acuzaţiile şi au susţinut că "îşi respectă cu stricteţe obligaţiile". Agenţia lor de presă a informat că "este interzisă utilizarea oricărei arme".

Conflictul din estul Ucrainei, în apropierea frontierei cu Rusia, durează de şase ani, de când la Kiev a fost răsturnat de la putere preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici. În această perioadă au avut loc peste 20 de tentative de armistiţiu. Conform unui anunţ al preşedinţiei ucrainene, cea mai recentă încetare a focului a intrat în vigoare duminică la miezul nopţii.

Rusia, care îi reprezintă pe separatiştii din estul Ucrainei la tratativele internaţionale de pace, a negat în repetate rânduri orice implicare directă în conflictul soldat până acum - potrivit estimărilor ONU - cu circa 13.000 de morţi.

Tensiunile între Moscova şi Kiev au escaladat înaintea ultimului armistiţiu, după ce Ucraina a cerut revizuirea principalului acord de pace, semnat pe teritoriu neutru, la Minsk, în Belarus, în 2015. Sub preşedinţia lui Volodimir Zelenski, Ucraina a respins prevederea din acord conform căreia ar trebui să asigure o autonomie sporită regiunilor Doneţk şi Lugansk din est. Partea ucraineană susţine în prezent că vechea conducere a ţării a semnat acordul de la Minsk sub ameninţare.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Liderul unui temut clan de lângă București, asasinat în SUA. A fost executat de mafia românească pentru 200.00…

3 Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa …

4 Balamuc la vârful Poliției Române? / Gavriș fusese numit vineri seară, chiar în timp ce era la Hanul lui Manuc, …

5 Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofert…