Ucraina nu renunţă la planurile sale de a adera la NATO şi respinge orice ''garanţii'' oferite Moscovei

Ucraina nu renunţă la planurile sale de a adera la NATO şi respinge orice ''garanţii'' oferite Moscovei

Ucraina refuză să renunţe la planurile sale de aderare la NATO şi la orice alte 'garanţii de securitate' cerute de Rusia, a declarat vineri pentru AFP ministrul său de externe, Dmitri Kuleba, făcând apel la Occident să facă acelaşi lucru.

Kievul, pentru care o astfel de promisiune "nu este o opţiune", a cerut SUA şi aliaţilor lor să respingă cererile formulate de Moscova pentru a atenua tensiunile la frontiera ruso-ucraineană, a declarat Dmitro Kuleba în marja unei reuniuni a Consiliului de miniştri de externe al OSCE la Stockholm.

"Resping această idee că noi ar trebui să garantăm ceva Rusiei. Insist: Rusia este cea care trebuie să garanteze că nu va continua agresiunea împotriva niciunei ţări", a afirmat Kuleba.

Un angajament al Ucrainei de a-şi abandona planul de aderare la NATO - promisiune făcută în 2008 de Alianţa Nord-Atlantică, dar care nu s-a materializat până acum - "nu este o opţiune" pentru Ucraina, a afirmat Kuleba, subliniind că aderarea la NATO şi UE figurează în Constituţia ucraineană.

"Este absolut inacceptabil ca Rusia să aibă vreo influenţă asupra deciziilor luate de o altă ţară suverană, Ucraina, şi de către o organizaţie internaţională, NATO", a declarat ministrul ucrainean pentru AFP.

În cadrul unei întâlniri în marja reuniunii OSCE de la Stockholm, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov i-a cerut joi omologului său american Antony Blinken "garanţii de securitate" la frontierele ruse.

Moscova cere în special îngheţarea avansării NATO spre Est, după ce o bună parte din ţările din Europa de Est au intrat în Alianţa Nord-Atlantică în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Dmitro Kuleba i-a îndemnat pe aliaţii occidentali ai Kievului să nu încheie niciun fel de acord în acest sens cu Moscova, avertizând că Ucraina nu-l va recunoaşte niciodată.

"Avem o regulă de aur în politica externă ucraineană: nicio decizie cu privire la Ucraina fără Ucraina. Dacă cineva, chiar şi aliaţii noştri cei mai apropiaţi, ar lua o decizie legată de Ucraina în spatele nostru, nu am recunoaşte această decizie", a insistat ministrul de externe ucrainean.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin ar urma să aibă o discuţie directă în timpul apropiat asupra tensiunilor în jurul Ucrainei, la şapte ani de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi de la preluarea controlului asupra unei părţi din estul fostei republici sovietice de către forţele separatiste proruse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria