Ucraina pregătește contraatacul!/„Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

Ucraina pregătește contraatacul!/„Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor rusești” prin lovirea liniilor de aprovizionare ale invadatorilor în adâncimea teritoriilor ocupate, potrivit unui consilier-cheie al președintelui, Volodimir Zelenski.

Mihailo Podoliak a declarat pentru The Guardian că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea, precum și cu cele de săptămâna trecută asupra avioanelor de război rusești de pe aerodromul Saky din peninsulă.

Rusia a declarat că un incendiu a declanșat marți explozii la un depozit de muniții din districtul Dzhankoi din Crimeea – un incident pe care Podolyak l-a numit un „memento” că peninsula „Crimeea ocupată de ruși este despre explozii de depozite și risc ridicat de moarte pentru invadatori și hoți”.

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri. Acestea au determinat turiștii ruși să fugă panicați din Crimeea. Marți au existat cozi în fața gării din capitala regională Simferopol.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că se ocupă de cazurile de sabotaj și că ia „măsurile necesare” pentru a preveni alte episoade.

Vorbind din birourile prezidențiale de la Kiev, Podoliak a declarat: „Strategia noastră este de a distruge logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiecte de infrastructură militară. Se creează un haos în cadrul propriilor forțe”.

Consilierul, adesea descris ca fiind a treia cea mai puternică figură a țării, a declarat că abordarea Kievului este contrară utilizării de către Moscova a puterii artileriei pentru a câștiga teritoriu în regiunea Donbas din est, în care trupele rusești au distrus orașe precum Mariupol și Sievierodonetsk.

„Așadar, Rusia a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă necesită cantități uriașe de forță de muncă, ca un pumn uriaș, și că trebuie doar să meargă într-o singură direcție”, a spus el, dar „o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Noi nu folosim tacticile din anii ’60 și ’70, din secolul trecut”.

Cu toate acestea, remarcile ar putea fi interpretate, de asemenea, ca o recunoaștere a faptului că Ucraina se străduiește să acumuleze cantitatea de oameni și de material militar necesară pentru a susține o contraofensivă completă în sudul țării, care necesită, de obicei, o superioritate de trei soldați la unul sau mai mulți.

În schimb, Ucraina a încercat să izoleze Herson – singurul oraș deținut de Rusia pe malul vestic al râului Nipru – prin deteriorarea podurilor rutiere și feroviare cu ajutorul artileriei cu rachete recent furnizate de Occident, până în punctul în care nu mai este posibil ca Rusia să își realimenteze forțele în mod eficient.

Podoliak a cerut „încă „50, 60, 80” de MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă) pe lângă arsenalul existent de aproximativ 20, dintre care 16 sunt Himars-uri montate pe camion furnizate de SUA. Trei – M270 pe roți cu șenile – au venit, de asemenea, din Marea Britanie, cu încă trei promise, pe care consilierul le-a descris ca fiind „foarte bune”.

Consilierul prezidențial a sugerat că atacul de săptămâna trecută asupra bazei aeriene ar fi putut fi opera unor partizani, dar a respins orice sugestie că ar fi putut fi un accident, așa cum a sugerat Moscova imediat după atac.

Podoliak a declarat că rușii au „o fizică diferită” dacă au crezut că exploziile au fost cauzate de țigări aruncate care au provocat explozia depozitelor de muniții, înainte de a continua anticipând o repetare a unor astfel de atacuri în spatele liniilor în viitor.

„Sunt cu siguranță de acord cu ministerul rus al apărării, care prevede mai multe incidente de acest gen în următoarele două, trei luni. Cred că s-ar putea să vedem mai multe astfel de evenimente”, a declarat Podoliak.

El a semnalat, de asemenea, că Ucraina consideră podul Crimeii care leagă peninsula ocupată de continentul rusesc drept o țintă militară legitimă. „Este o construcție ilegală și principala poartă de acces pentru aprovizionarea armatei ruse din Crimeea. Astfel de obiecte trebuie distruse”, a avertizat el.

Deși Ucraina a refuzat să își asume public responsabilitatea pentru atacul asupra bazei aeriene Saky, a făcut-o în privat, pe surse, iar incidentul a survenit într-un moment în care o serie de obiective strategice rusești au fost lovite în spatele liniei de front.

Luni au existat speculații potrivit cărora Evgheni Prigojin, un om de afaceri rus care ar fi avut legături cu compania militară privată Wagner, ar fi putut fi rănit sau chiar ucis într-un atac cu rachete ucrainene în Donbas.

Fotografiile publicate de un jurnalist rus despre întâlnirea bărbatului cu mercenarii Wagner în estul Ucrainei au făcut ca locația bazei să fie ușor de identificat. Iar duminică, clădirea de la Mironivska a fost lovită de artileria ucraineană, probabil un sistem Himars.

Podoliak, care a fost negociator pentru negocierile de pace în primele faze ale conflictului, a declarat că nu există nicio perspectivă ca Rusia să negocieze serios până când nu va suferi o înfrângere pe câmpul de luptă. El a declarat că unele țări europene anonime au „iluzia” că Kremlinul ar putea căuta să poarte discuții cu bună credință.

„Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică lovește capul rușilor”, a spus el.

El a lăudat, de asemenea, rolul Marii Britanii în susținerea Ucrainei până în prezent, care, în unele privințe, a depășit SUA, și a spus că se așteaptă ca sprijinul puternic să continue și după ce Boris Johnson va părăsi funcția de prim-ministru. „Ați devenit un gigant – este greu să vă întoarceți la a fi un pitic”, a adăugat el.

Johnson i-a oferit „sprijin personal și emoțional” lui Zelenskiy în „cea mai întunecată zi din istoria Ucrainei”, a spus Podoliak. Contribuția Marii Britanii va fi ținută minte timp de secole, a mai spus el.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”