Ucraina pregătește un val de roboți împotriva invadatorilor ruși

Ucraina pregătește un val de roboți împotriva invadatorilor ruși

Armata ucraineană se pregătește să introducă în luptă un val de roboți militari tereștri pentru a depăși dificultățile de a atrage noi recruți, relatează Forbes într-o prezentare a noilor tehnologii care urmează să apară pe câmpul de luptă din țara vecină.

Sistemul THeMIS folosit în timpul unei operațiuni de evacuare a răniților FOTO EPA-EFE

Confruntată cu o criză de personal și resurse, armata ucraineană caută alternative mai ieftine la vehiculele militare cu echipaj și armele convenționale. Dronele sale kamikaze, aeriene și navale le-au provocat deja pierderi mari rușilor, scrie sursa citată.

Brave1 Cluster, o platformă guvernamentală pentru startup-uri tehnologice ucrainene care colaborează cu sectorul apărării, a anunțat recent că a studiat 140 de concepte de roboți și a selectat 14 pentru producția de serie. Printre modelele alese figurează roboți de luptă, pentru transportul de muniții sau de minare/deminare.

Nu există deocamdată informații specifice despre modelele alese, dar presa ucraineană a relatat anterior despre diverse inovații, printre care un robot-kamikaze, precum și un robot echipat cu o mitralieră. Un alt sistem este o mitralieră controlată de la distanță prin telecomandă, precizează „Forbes”.

Până acum, roboții au fost folosiți la scară mică în războiul din Ucraina, deși s-au bucurat de mare interes. Ucraina folosește ma ales modelul THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry Systems), produs de compania estoniană Milrem Robotics. THeMIS efectuează mai multe operațiuni importante, cum ar fi evacuarea răniților, curățarea rutelor pe care ar putea fi instalate mine sau dispozitive explozive improvizate și livrarea de muniție în prima linie. În plus, poate fi echipat și cu armament, precum mitraliere, tunuri automate, rachete anti-tanc sau drone kamikaze. Moscova oferă o recompensă de 22.000 de dolari pentru capturarea acestui sistem.

Ucraina mai folosește și robotul Ratel S, care poate instala mine antitanc sau poate fi folosit în atacuri kamikaze. „Fratele” mai mare al Ratel S, Ratel M, este un model cargo care poate transporta o sarcină de 250 kilograme.

Roboții militari tereștri nu reprezintă o noutate, dar nu au fost folosiți până acum la scară largă într-un război. Sovieticii au folosit „teletancuri” în timpul invaziei din Finlanda de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea erau tancuri ușoare învechite, controlate prin radio, care erau trimise împotriva zonelor fortificate considerate mult prea periculoase. Ulterior, rușii au utilizat robotul de luptă Uran-9 în Siria în 2018, dar fără rezultatele așteptate. Prin urmare, acest model de dimensiunile unui SUV nu a fost utilizat în Ucraina.

Având în vedere că solul este denivelat, accidentat, imprevizibil sau are obstacole, folosirea roboților în război, controlați de un operator sau autonomi, rămâne dificilă atâta timp cât nu se dezvoltă sisteme autopilot foarte avansate, așa cum există deja pentru aeronave sau vehicule aeriene fără pilot, conchide Forbes.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat