Ucraina: Statele occidentale solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

Ucraina: Statele occidentale solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

Marea Britanie, Statele Unite, Albania, Franţa, Norvegia şi Irlanda au cerut pentru joi după-amiază o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina din cauza deteriorării situaţiei umanitare din această ţară, a aflat miercuri AFP din surse diplomatice.

"Rusia comite crime de război şi vizează civili", a declarat misiunea diplomatică britanică la ONU pe contul său de Twitter."Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina este un pericol pentru noi toţi", potrivit postării misiunii diplomatice britanice, care a solicitat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate.

La rândul său, Rusia a cerut miercuri o amânare pentru vineri a unui alt vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra proiectului său de rezoluţie "umanitară" privind Ucraina. Este posibil însă ca un astfel de vot să fie abandonat în lipsa unui sprijin suficient din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, China şi India.

Totodată, potrivit altor surse diplomatice, au loc discuţii ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Adunării Generale a ONU.

Franţa şi Mexic, care au iniţiat un proiect de rezoluţie privind ajutorul umanitar, au renunţat să-l mai prezinte în Consiliul de Securitate, unde Rusia îşi poate exprima dreptul de veto, şi l-au transmis Adunării Generale, unde procedurile nu permit unei ţări să blocheze un text.

În Ucraina au fost ucişi miercuri aproximativ 20 de civili aflaţi în faţa unui magazin, într-o piaţă şi într-un bloc de apartamente, în nordul ţării şi în sud, la Mariupol.

Preşedintele american Joe Biden l-a numit miercuri pentru prima dată pe preşedintele rus Vladimir Putin "criminal de război" . Anterior, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a ordonat Rusiei să îşi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...