Ucraina, un fel de Waterloo pentru Putin?

Ucraina, un fel de Waterloo pentru Putin?

Dacă războiul din Ucraina se termină urât pentru Rusia, așa cum lasă să se întrevadă ultimele evenimente, soarta președintelui Vladimir Putin va fi sumbră, scrie revista americană „Newsweek“

În joc este viitorul lui Putin FOTO Profimedia

Rapida înaintare a forțelor ucrainene din ultima săptămână are o serie de implicații care depășesc conflictul în cursul căruia au apărut. În joc este viitorul președintelui rus Vladimir Putin și, în consecință, al Rusiei însăși - scrie „Newsweek“.

Deși este prea devreme să se poată estima evoluția evenimentelor, date fiind numeroasele știri apărute la sfârșitul acestei săptămâni, e clar că, în comparație cu armata rusă, armata ucraineană se dovedește superioară în privința tacticilor de comandă și în privința moralului. Dată fiind aprovizionarea lor continuă din Occident – în special din SUA – ucrainenii îi pot alunga pe ruși afară din țara lor.

Nici o șansă de negocieri

Dacă războiul din Ucraina se termină urât pentu Rusia, așa cum lasă să se întrevadă ultimele evenimente, și dacă ucrainenii, așa cum ar fi de așteptat, vor continua să fie sprijiniți de Occident și vor refuza să negocieze cu Putin, în marile orașe din Rusia vor fi proteste masive și, în cele din urmă, rezultatul ar putea fi o schimbare a guvernului rus, scrie publicația.

Nu există absolut nicio șansă în privința vreunei înțelegeri negociate. Atrocitățile comise de ruși în cele câteva luni de la ocupație – inclusiv distrugerea unor școli, locuințe și orașe – fac ca o înțelegere negociată cu Ucraina să devină imposibilă. La fel cum aliații nu au putut concepe altceva din partea Germaniei și Japoniei decât capitularea necondiționată, ucrainenii nu pot nici ei accepta altceva din partea rușilor decât retragerea necondiționată a oricăror pretenții legate de Ucraina.

Care va fi soarta lui Putin

Dacă Rusia este învinsă, care ar mai fi viitorul lui Putin? Nu cunoaștem vreo grupare din Rusia care să-l poată înlătura legal de la putere. Putin a avut grijă de asta. Dar atunci când rușilor le va fi clar că Putin a pierdut războiul și, odată cu el, și averea, prestigiul și atâtea vieți omenești, lui Putin îi va fi imposibil să rămână la putere.

Având în vedere că niciun for nu dispune de autoritatea legală de a-l demite pe Putin, vor fi necesare alte căi juridice prin care rușii să poată interveni. Niște proteste îndeajuns de mari și de răspândite ar putea face ca lui Putin să îi fie imposibil să mai rămână la putere. Asta s-a mai întâmplat și înainte.

Înfrângerea inevitabilă a Rusiei, criza economică profundă și pierderea statutului de mare putere din cauza unei țări pe care Kremlinul nici măcar n-o recunoaște vor fi teren fertil pentru extremiști, iar situația va fi de două ori mai gravă dacă, în cazul prăbușirii regimului lui Putin, va izbucni o luptă privind calea pe care ar trebui s-o apuce Rusia. Dacă naționaliștii pro-război aflați în căutare de țapi ispășitori sunt unica opoziție care a mai rămas în Rusia, atunci întreaga lume ar putea fi pe cale să pășească pe un drum sumbru și primejdios.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?