Ucraina/Primarul din Cernăuţi cere populaţiei să nu majoreze preţurile la vânzările sau închirierile de apartamente

Ucraina/Primarul din Cernăuţi cere populaţiei să nu majoreze preţurile la vânzările sau închirierile de apartamente

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Primarul din Cernăuţi, Roman Kliciuk, a lansat un apel la populaţia oraşului să plafoneze preţurile la vânzările sau închirierile de apartamente sau case, pentru a veni în sprijinul populaţiei ucrainene refugiate din zonele de război.

El a declarat, vineri, că de la începutul războiului din Ucraina s-au refugiat în Cernăuţi aproximativ 50.000 de cetăţeni ucraineni, care fie au beneficiat de cazare gratuită în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, fie au apelat la chirii sau chiar au cumpărat imobile din oraş.

"Da. Am făcut un apel către populaţie să nu majoreze preţurile la chirii sau la vânzări. În acest sens, trebuie să remarcăm faptul că foarte mulţi dintre locuitorii oraşului Cernăuţi, în general, nu au luat bani pentru că au oferit adăpost celor care aveau nevoie de acest lucru. De asemenea, cea mai mare parte a celor care au închiriat apartamente, locuinţe, nu au ridicat preţurile", a afirm Roman Kliciuk.

Pe de altă parte, directorul Centrului de afaceri ucraineano-român din Cernăuţi, avocatul Liviu Rusu, susţine că piaţa imobiliară a explodat în ultima lună, pe fondul exodului mare de ucraineni care au fugit din calea războiului.

Acesta precizează că oferta de pe piaţa imobiliară este mică în raport cu cererea, iar în acest context creşterea preţului ar fi justificată.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO



"Înainte de război, piaţa imobiliară din Cernăuţi se dezvolta foarte bine, cu toate că la nivel oficial aveam un salariu mediu mult mai mic decât salariul mediu din Ucraina, din zonele economice dezvoltate, cum ar fi Kiev, Harkov, Odesa, dar eram pe locul cinci-şase în Ucraina la preţ şi la numărul de apartamente construite. (...) Acum în zonă s-au refugiat oficial peste 50.000 de cetăţeni ucraineni. Un număr din aceşti cetăţeni s-au refugiat poate cu economiile pe care le-au avut sau cu mijloacele financiare pe care le-au avut. Evident că îşi caută şi un loc de locuit, în condiţiile în care nu pot găsi să închirieze. Din câte cunosc, preţul la chirii a crescut de patru sau cinci ori, de şapte, de zece ori uneori. Evident că şi autorităţile, primarul oraşului Cernăuţi, s-a adresat ca proprietarii de case să încerce totuşi să păstreze preţurile de dinainte de război, pentru că cei care au venit, s-au refugiat, nu au întotdeauna posibilităţi financiare pentru a plăti chiria. Evident că la o cerere atât de mare şi la o ofertă atât de mică preţurile cresc", a afirmat Rusu.

El a adăugat că "la unii dezvoltatori s-au vândut unele apartamente care nu erau vândute sau unele care nici nu sunt construite".

Oraşul Cernăuţi, aflat în vestul Ucrainei, la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu România, avea, înainte de război, o populaţie de aproximativ 250.000 de locuitori. AGERPRES/(A - editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia