Ucrainenii au perfecționat dronele Sea Baby. Pot trage cu un aruncător de flăcări și își vor îndrepta atenția și spre submarine

Ucrainenii au perfecționat dronele Sea Baby. Pot trage cu un aruncător de flăcări și își vor îndrepta atenția și spre submarine

Drona maritimă Sea Baby este capabilă nu doar să transporte explozibili, ci și să tragă, a declafrat șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Malyuk, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

Potrivit acestuia, SBU lucrează în prezent cu generații mai noi și mai avansate de drone maritime. Acestea sunt dezvoltate de experți în informații, ingineri, specialiști IT și marinari, nu de companii private.

"Vrem să doborâm toți purtătorii de rachete din Marea Neagră ucraineană. Și apoi ne vom îndrepta atenția către submarine... Rușii au retras deja toate navele serioase din Crimeea, dar acest lucru nu îi va ajuta. Flota rusă nu ar trebui să se afle deloc în Crimeea", a declarat Maliuk.

El a adăugat că focosul dronei Sea Baby de nouă generație a fost mărit de câteva ori și adus de la 108 la 850 de kilograme de explozibil, iar corpul este realizat dintr-un material invizibil pentru radar. SBU are, de asemenea, o altă dezvoltare - drona kamikaze Mamai, care poate transporta 450 de kilograme de explozibil "oriunde în Marea Neagră".

Un videoclip arată cum drona lovește o țintă inamică folosind un sistem de aruncător de flăcări. Se presupune că aceasta folosește mai multe lansatoare de rachete Shmel sau echivalentul ucrainean, RPV-16.

Anterior, Maliuk a declarat că Serviciul de Securitate al Ucrainei și-a stabilit ca obiectiv pentru 2024 să consolideze operațiunile de informații și să efectueze lovituri de sabotaj în adâncimea teritoriului capturat de Rusia pentru a aduce războiul cât mai aproape de Kremlin.

Botezul focului pentru dronele Sea Baby

Prima operațiune navală de la distanță a SBU care a folosit drone de suprafață împotriva Flotei Mării Negre a fost condusă de viceamiralul și comandantul Marinei Oleksi Neijpapa. Aceasta a avut loc în toamna anului 2022, potrivit Ukrainskaia Pravda, când ocupanții au lansat atacuri masive cu rachete Kalibr pe teritoriul Ucrainei.

Condițiile perfecte pentru atac au apărut în noaptea de 29 octombrie. Vremea era frumoasă, dronele fuseseră deja modificate, iar echipa era pregătită să navigheze spre Crimeea, relatează UP. Drept urmare, patru drone de suprafață au fost lansate în direcția Sevastopol, iar alte trei chiar la sud de peninsulă.

Fregata Amiral Makarov a fost într-un raid în această zonă. Se deplasa cu viteză medie și nu se aștepta la un atac, când una dintre dronele maritime s-a izbit de partea dreaptă a navei, care a reușit să mențină traiectoria corectă. După aceea, "nava amiral", speriată, a stabilit un curs spre Sevastopol.

Alte două drone de suprafață nu au putut ajunge din urmă nava Makarov, așa că pur și simplu au însoțit-o. Nici fregata nu s-a putut desprinde, deoarece motorul a avut de suferit în urma atacului, explică jurnaliștii.

Al doilea grup de drone a reușit să pătrundă în golful Strelețkapa, unde au fost atacate de ruși de pe țărm. Cu toate acestea, dragorul de mine Ivan Golubeț se afla în fața acestor drone. Operatorii care au identificat nava au primit sarcina de a o umple cu 108 kilograme de explozibil.

Alte drone au lovit o stație petrolieră în acel moment și, ca urmare, a izbucnit o luptă, în timpul căreia ocupanții ruși, fără să înțeleagă situația, au atacat nava Ivan Makarov cu artileria. În acel moment, aceasta tocmai naviga în golf.

Așa-zisul foc prietenesc a permis ca un număr de drone să intre în golf. În acel moment, doar semnalul optic le ajuta să navigheze, deoarece rușii reușiseră să activeze toată puterea războiului lor electronic, ceea ce a făcut ca semnalul GPS să dispară și comunicarea cu dronele să fie minimă.

"Atunci viceamiralul Neijpapa a început să controleze personal fiecare metru de trecere a dronelor. El este din Sevastopol, a crescut acolo, a servit toată viața și cunoaște fiecare cotlon al acelor golfuri. Și o dronă a fost dusă în Golful Sudic, a doua în Golful Nordic, iar a treia în Golful Petrolului", a declarat unul dintre participanții la operațiune, care urmărea totul din buncărul de comandă.

Viceamiralul a reușit să ducă una dintre drone între navele Ladnîi și Amiralul Essen, reducând la minimum pagubele suferite de ambele.

"Dronele de suprafață au primit botezul focului. Dar atunci ne-am dat seama că trebuie să fie mai mari și să transporte mai mult explozibili pentru a fi eficiente", a declarat sursa pentru presă.

Șeful SBU, Vasil Maliuk, a declarat că dronele maritime care au atacat podul Kerci, nava de debarcare rusă Olenegorski Gorniak și petrolierul SIG au fost dezvoltarea tehnică proprie a SBU. Numele lor este SeaBaby. Aceste drone, echipate cu un focos de 850 kg, sunt asamblate într-o instalație subterană din Ucraina.

Forțele Militare Navale ucrainene au estimat că Rusia a pierdut 15 nave în Mările Neagră și Azov din 20 februarie 2022, iar alte 12 au fost avariate. „În ultimele patru luni, 20% din Flota rusă din Marea Neagră a fost distrusă. Dominația Rusiei în Marea Neagră a fost acum pusă sub semnul întrebării", a comentat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat