Ucrainenii luptă pentru Capul Kinburn: „Chiar și natura drenează inamicul din acest teritoriu”

Ucrainenii luptă pentru Capul Kinburn: „Chiar și natura drenează inamicul din acest teritoriu”

Armata ucraineană a confirmat zvonurile că desfășoară o operațiune de eliberare a Capului Kinburn, un teritoriu strategic care oferă deschidere spre sudul regiunii Herson și Peninsula Crimeea.

Zona Capului Kinburn Captură Google Maps

Primele zvonuri despre operațiunea privind eliberarea Capului Kinburn, care aparține de regiunea Nikolaev, în sudul Ucrainei, au început să circule la începutul acestei luni, pe fondul retragerii forțelor ruse pe malul stâng al fluviului Nipru.

Discretă în general asupra operațiunilor sale, armata ucraineană nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile referitoare la îndepărtarea rușilor de pe această limbă de pământ care desparte estuarul Bug-Nipru de Marea Neagră.

Luni, Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a recunoscut aventurarea sa în recăpătarea controlului asupra Capului Kinburn, dar a evitat să ofere precizări, insistând, la fel ca în cazul operațiunilor precedente, asupra necesității păstrării tăcerii.

Însă Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud, a dat de înțeles că furtuna de pe mare acționează în favoarea soldaților eliberatori. „Chiar și natura spală și drenează inamicul din acest teritoriu”, a declarat ea.

Capul Kinburn, o fâșie îngustă de nisip și mărăciniș cu o lungime de aproape cinci kilometri care se desprinde din Peninsula Kinburn, este singurul teritoriu din regiunea Nikolaev aflat încă sub ocupație rusească.

Rușii s-au instalat aici în luna iunie și au folosit locul pentru a lansa lovituri de rutină cu rachete și artilerie asupra orașului Oceacov, situat în sudul regiunii Nikolaev, și a menține presiunea de-a lungul coastei Mării Negre controlate de partea ucraineană.

Importanța strategică a Capului Kinburn

Recăpătarea controlului asupra Capului Kinburn ar asigura o deschidere pe uscat pentru armata ucraineană către restul teritoriului din regiunea Herson încă ocupat de soldații ruși, dar și către Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. În plus, reinstalarea soldaților ucraineni pe Capul Kinburn ar însemna îndepărtarea militarilor ruși de gurile de vărsare ale Niprului și Bugului de Sud, precum și de porturile orașelor Nikolaev și Herson, ceea ce ar duce la creșterea activității navale în zonă.

Nu se știe deocamdată dacă forțele armate ucrainene au înregistrat succese în cadrul acestei operațiuni. La începutul acestei luni, au circulat informații potrivit cărora trupele ucrainene ar fi cucerit o parte din Kinburn. Însă administrația de ocupație instalată de Moscova în regiunea Herson a susținut atunci că ucrainenii au încercat să debarce în apropierea satului Pokrovske, de pe Capul Kinburn, dar au fost înfrânți.

Noua operațiune este înlesnită cu siguranță de bărcile de luptă primite recent de Ucraina din partea Statelor Unite. Este vorba de bărci adaptate pentru misiuni în zonele fluviale și capabile să transporte grupuri mici de combatanți.

În opinia lui Mike Martin, membru al Departamentului de Studii de Război de la King's College din Londra, succesul ucrainenilor este iminent. „Având în vedere recentele evoluții din Herson, acesta (Capul Kinburn, n. red.) se află în raza de acțiune a artileriei (ucrainene, n. red.). Rușilor le este foarte greu să reziste”, apreciază el.

În același timp, forțele armate ucrainene continuă să vizeze concentrările de forțe și echipamente rusești de pe frontul de sud. Recent, soldații ucraineni au lovit concentrările de trupe rusești din apropiere de localitățile Polohi, Kamianka, Mîhailivka și Enerhodar din regiunea Zaporojie, rănind peste 100 de soldați inamici și distrugând 20 de piese de echipament militar și două depozite de muniții. Atacuri au avut loc și în adâncimea liniilor rusești, mai exact la o bază de la periferia de nord-vest a orașului Melitopol, în sud-estul Ucrainei.

Rușii își întăresc liniile de apărare

La rândul lor, forțele de ocupație își concentrează eforturile pe construirea unor fortificații atât pe teritoriul de pe malul stâng al regiunii Herson, cât și în Donbass. Potrivit lui Serhii Hlan, un oficial ucrainean din Herson, rușii își construiesc a doua și chiar și a treia linie de apărare și depozitează echipament militar în zone dens populate. De asemenea, transferă personal mobilizat recent mai aproape de malul stâng al Niprului și își retrag mai la est soldații pregătiți de luptă. Natalia Humeniuk confirmă declarațiile lui Hlan, subliniind că rușii efectuează o manevră dinamică pentru a se retrage din raza artileriei ucrainene, păstrând în același timp propria capacitate de a lovi dincolo malul drept al Niprului. În ultimele zile, au bombardat mai multe localități din această zonă, inclusiv orașul Herson, de unde s-au retras pe 11 noiembrie.

Pe frontul de est, rușii își întăresc pozițiile defensive cu structuri numite „Dinți de dragon”. Astfel de structuri sunt poziționate mai ales de-a lungul liniei între Popasna și Svatove, în vestul regiunii Lugansk. Institutul pentru Studiul Războiului constată de asemenea că armata rusă încearcă să-și îmbunătățească capacitățile defensive și ofensive în estul Ucrainei, dar nu reușește să realizeze niciun progres operațional semnificativ din cauza moralului scăzut și a lipsei de personal calificat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...