Ucrainenii pregătesc un atac major în Donbas. Măiestria generalului Sirski se confruntă cu o provocare importantă

Ucrainenii pregătesc un atac major în Donbas. Măiestria generalului Sirski se confruntă cu o provocare importantă

Preşedintele comitetului restrâns de apărare al Regatului Unit, Tobias Ellwood, spune că ucrainenii se pregătesc pentru un atac masiv în Donbas, relatează Sky News.

Oleksandr Sirski Foto Profimedia

„În următoarele câteva zile ar trebui să anticipăm un atac major într-o parte a Donbasului sau alta”, a spus Ellwood.

„Rușii nu știu unde va fi asta, dar vedem că se formează haos între Grupul Wagner și forțele ruse”, a spus el pentru Sky News. Ellwood, fost ministru al Apărării, le-a cerut aliaților să furnizeze mai multe tancuri, avioane de luptă F16 și rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei.

Forțele ruse și ucrainene au raportat ciocniri intense de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Zaporojie - în estul și sud-estul Ucrainei - unde armata Kievului a recucerit un șir de sate ca parte a unei contraofensive mult așteptate.

O mare parte a luptei are loc la sud și sud-vest de orașul Velika Novosilka, unde trupele ucrainene încearcă să împingă de-a lungul râului îngust Mokri Iali, potrivit mai multor relatări. Ucraina a eliberat sâmbătă câteva sate mici de-a lungul râului.

Un cunoscut blogger militar rus, Aleksander Koț, a spus că ucrainenii înaintau de-a lungul râului. El nu este un oficial rus, dar are surse în unități rusești.

Oleksandr Sirski, generalul responsabil de contraofensiva ucraineană

Tactica lui Valeri Zalujnîi, comandantul general al forțelor armate ale Ucrainei, va fi studiată de istoricii militari. Dar soarta țării atârnă și pe umerii altor bărbați, mai jos în lanțul de comandă – printre ei, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care conduce forțele terestre ale țării, scrie „ The Economist“.

Generalul Sirski s-a născut în 1965, la Vladimir, pe atunci aflat în Uniunea Sovietică, acum în Rusia. Locuiește în Ucraina din anii 1980. Precum majoritatea bărbaților de vârsta sa din forțele armate ale Ucrainei, s-a pregătit la Școala Superioară de Comandă Militară de la Moscova, echivalentul sovietic al West Point-ului american, alături de colegi care acum sunt comandanți ruși. Înainte de a deveni șeful forțelor terestre ale Ucrainei, în 2019, a fost comandantul de la sol pentru operațiunile din estul țării și a jucat un rol proeminent în războiul care a început în 2014 odată cu invadarea Crimeei de către Rusia.

Un ascet dependent de gimnastică

Colegii îl descriu pe acest general ca pe un ascet dependent de gimnastică. Se spune că este un planificator obsesiv. Unii analiști occidentali spun că tactica lui de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică. Dar flexibilitatea sa operațională diferențiază abordarea sa de cea a generalilor ruși. El predică principiile NATO de comandă descentralizată și subliniază importanța „războiului hibrid”. Și dă prioritate moralului trupelor sale: în fiecare zi citește mesaje de la sute de soldați și îi vizitează regulat pe teren. „Trebuie să simți spiritul armatei”, spune el.

Multe dintre victoriile Ucrainei, de la invazia rusă din februarie 2022, pot fi atribuite generalului Sirski.

În iulie, el a planificat și a executat o operațiune de succes pentru a împinge trupele rusești suficient de departe de orașul Harkov, astfel încât artileria lor să nu mai poată ajunge la el. După aceea, viața în cel de-al doilea oraș al Ucrainei a devenit mult mai tolerabilă. În septembrie, contraofensiva-șoc a Ucrainei a spart liniile rusești din apropiere. Generalul Sirski a fost cel care a ridicat steagul ucrainean în orașul eliberat Balaklia. Mai recent, el a condus apărarea Bahmut. Strategii militari americani au susținut că a cheltui atât de mult efort pentru a apăra un oraș strategic nesemnificativ nu are sens. Dar menținerea rușilor angajați fizic și psihologic într-o bătălie de uzură pentru un premiu atât de slab poate să fi fost o lovitură de maestru.

Multe dintre acestea vor fi necesare pentru ca Ucraina să obțină câștiguri în timpul contraofensivei care a început pe 5 iunie. Având la dispoziție 12 brigăzi ofensive și un front de peste 1.000 km de-a lungul căruia să poată opera, Ucraina nu își poate permite să se întindă încât să devină prea subțire. Măiestria generalului Sirski se confruntă cu o provocare importantă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat