UE cere Chișinăului reforme concrete și o anchetă imparțială asupra jafului de 1 miliard de dolari

UE cere Chișinăului reforme concrete și o anchetă imparțială asupra jafului de 1 miliard de dolari

Uniunea Europeană cere autorităților din Republica Moldova să investigheze jaful de aproape 1 miliard de dolari din sistemul bancar al republicii la sfârșitul anului 2014 în cadrul unei anchete imparțiale și aprofundate, să se asigure că fondurile deturnate vor fi recuperate și că persoanele vinovate vor ajunge pe mâna justiției, potrivit unei rezoluții a Consiliului Afacerilor Externe al UE, aprobată luni la Bruxelles.

În aceeași rezoluție, miniștrii de externe din statele membre UE cer guvernului de la Chișinău să continue reformele și să acorde prioritate depolitizării instituțiilor statului, să combată corupția sistemică, să reformeze administrația publică etc, potrivit Jurnal.md și postului de radio Europa Liberă.

Uniunea Europeană ar putea relua sprijinul financiar stopat în urmă cu un an dacă Republica Moldova va îndeplini unele condiții politice, financiare și macroeconomice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere și de transparență bugetară, se afirmă în aceeași rezoluție, citată de Radio Chișinău.

Situația dificilă prin care trece Republica Moldova poate fi depășită, potrivit documentului, printr-un dialog constructiv între toate forțele politice din țară, care trebuie să țină cont de așteptările populației.

Miniștrii de externe ai statelor UE au cerut Chișinăului accelerarea implementării Agendei de Asociere și au făcut apel la autoritățile moldovene să consolideze guvernanța corporativă în sectorul financiar și să asigure independența Băncii Naționale. Republica Moldova are nevoie de un guvernator care să nu fie numit politic, se mai spune în document.

Agenda de Asociere stabilește un set de priorități convenite în comun pentru perioada 2014-2016, cu scopul de a pregăti implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, inclusiv a părții privind Zona de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător.

În ceea ce privește frauda de peste un milion de dolari din sectorul bancar în anul 2014, Consiliul face apel la realizarea unei anchete aprofundate și imparțiale în vederea returnării banilor sustrași și tragerea la răspundere a celor vinovați. Recomandarea în acest sens este de a realiza audituri la băncile cu probleme cu supravegherea reprezentanților de la Fondul Monetar Internațional și evaluarea riscurilor din sectorul financiar.

Uniunea Europeană și-a exprimat, cu această ocazie, îngrijorarea față de slaba independență a instituțiilor din domeniul justiției în Republica Moldova, subliniind necesitatea unor reforme reale în acest sector. Restabilirea încrederii investitorilor și transparența în ceea ce privește investițiile în sectorul energetic sunt de asemenea pe lista de recomandări ale UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție