UE cere Slovaciei o anchetă rapidă cu privire la uciderea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak

UE cere Slovaciei o anchetă rapidă cu privire la uciderea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak

Uniunea Europeană a cerut miercuri Slovaciei să facă rapid lumină în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak şi să coopereze cu Oficiul European de Luptă Antifraudă al UE (OLAF), relatează France Presse.

'Prima prioritate pentru noi toţi trebuie să fie aceea de a efectua o anchetă independentă şi riguroasă a faptelor şi de a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei. Solicităm autorităţilor slovace să facă aceasta rapid', a declarat Julian King, comisarul european pentru Uniunea securităţii, în faţa deputaţilor europeni reuniţi la Strasbourg.

La Bratislava, premierul Robert Fico şi-a prezentat miercuri seara demisia, cerută de opoziţie după asasinarea lui Jan Kuciak.

Acest jurnalist de investigaţie, care ancheta un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, a fost împuşcat mortal, împreună cu prietena sa, în februarie.

Europol, agenţia europeană specializată în lupta împotriva criminalităţii, a trimis o echipă la 28 februarie 'pentru a sprijini investigaţia slovacă', a declarat King, în timp ce o delegaţie de europarlamentari s-a deplasat de asemenea în Slovacia în zilele de 8 şi 9 martie.

În ultimul său articol, neterminat, Jan Kuciak aborda relaţiile dintre oameni de afaceri italieni suspectaţi de a avea legătură cu mafia calabreză - Ndrangheta - şi politicieni slovaci.

'Lansăm un apel autorităţilor slovace să colaboreze pe deplin cu OLAF pentru a stabili dacă acest caz implică deturnare de fonduri europene în afara graniţelor', a cerut Julian King.

În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care a început luni, mulţi europarlamentari aveau în faţa lor în hemiciclu un poster cu chipurile lui Jan Kuciak şi Martina Kusnirova, proclamând 'All for Jan' . AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România, sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice

2 Expert israelian / Cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea. Israelul a primit vaccinur…

3 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii

4 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

5 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire