UE cheamă la ordine statele membre cu privire la angajarea în contracte bilaterale pentru achiziţia de vaccinuri

UE cheamă la ordine statele membre cu privire la angajarea în contracte bilaterale pentru achiziţia de vaccinuri

Bruxellesul a reamintit ferm miercuri statelor membre ale UE angajamentul lor de a nu-şi lansa ''propriile proceduri de achiziţionare'' de vaccinuri anti-COVID-19 şi le-a cerut să raporteze constant şi exact numărul de persoane vaccinate, relatează France Presse.

În contextul în care cele 27 de state membre au mandatat în iunie 2020 Comisia Europeană să negocieze în numele lor precomenzi de vaccinuri, protocoale de acord distincte semnate de Germania şi o cerere de furnizare de vaccinuri din partea Ciprului către Israel au suscitat controverse.

"Permiteţi-mi să vă reamintesc că, aprobând acordul (prin care negocierea de noi contracte revine UE), aţi acceptat să nu vă lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea de vaccinuri cu aceleaşi laboratoare", a atras atenţia comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, în cursul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai sănătăţii.

Această dispoziţie figurează într-o anexă din 18 iunie fiind "constrângătoare din punct de vedere juridic".

"Înţeleg presiunile la nivel naţional şi angoasa cetăţenilor dumneavoastră, dar încheierea unor acorduri paralele nu va face decât să submineze o abordare europeană care a dat roade", a adăugat ea.

UE a semnat deja şase contracte cu laboratoare pentru comenzi de vaccinuri şi îşi continuă discuţiile cu compania americană Novavax şi cu cea franco-austriacă Valneva. Europa ar putea obţine până la 2,5 miliarde de doze.

Berlinul a încheiat totuşi direct protocoale de acord "naţionale" cu duo-ul germano-american Pfizer-BioNTech şi cu societatea germană CureVac, potrivit Ministerului Sănătăţii german.

Dar, conform eurodeputatului german Peter Liese (PPE), aceste opţiuni nu vor fi activate: "Dezbaterea este închisă. Potenţialul vaccin BioNTech/Pfizer era puţin agreat în această vară, cu o logistică complicată, puţine state şi l-au dorit", a explicat el miercuri.

"Germania voia atunci mai mult" şi a încheiat atunci aceste protocoale de acord, dar "nimeni nu se gândeşte în prezent să comande doze suplimentare, în timp ce UE va obţine 600 de milioane" prin contractele sale, a explicat el jurnaliştilor.

Stella Kyriakides a cerut de asemenea statelor membre să transmită cifrele de vaccinare "cel puţin de două ori pe săptămână" platformei de supraveghere a vaccinării (TESSy) a Centrului european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

Referitor la seringile şi acele necesare, Kyriakides a încurajat statele să obţină materialul de care au nevoie printr-o procedură de achiziţii comună angajată de UE, care le permite să efectueze comenzi "imediat". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...