UE este "amenințată" de politicile neoliberale, conservatoare și populiste (PSE)

UE este "amenințată" de politicile neoliberale, conservatoare și populiste (PSE)

Uniunea Europeană este "amenințată" de politicile neoliberale și conservatoare, de extremism și populism, a avertizat Partidul Socialiștilor Europeni (PSE) lansând, la finalul congresului său care s-a încheiat sâmbătă la Praga, un apel pentru "a înfrânge disperarea", transmite AFP.

"Acești ani de măsuri de austeritate eronate, de inegalități tot mai mari și nesiguranță au oferit un teren fertil disperării", se poate citi într-o declarație cu titlul "Salvând Europa".

Potrivit PSE, populiștii "profită de această situație pentru a-și răspândi minciunile, ura și divizările, cum ne-au demonstrat rezultatele referendumului britanic și alegerilor americane".

"În numeroase țări, extrema dreaptă este în prezent o sinistră realitate", a adăugat documentul.

"Provocări de talie ne așteaptă în următoarele luni, cu alegeri cheie în diferite țări membre ale UE în 2017 și după aceea", a reamintit declarația PSE din care fac parte partide socialiste, social-democrate și laburiste din UE.

De asemenea, documentul invită guvernul turc "să revină la un proces politic credibil și să reia dialogul politic".

La sfârșitul lui noiembrie, autoritățile turce au împiedicat o delegație a PSE condusă de președintele acestuia, Serghei Stanișev, să discute cu liderul principalului partid prokurd HDP, Selahattin Demirtas, încarcerat în cadrul unei anchete pentru "terorism".

Arestarea lui a fost aspru criticată de UE și a tensionat relațiile dintre Ankara și Bruxelles.

"Suntem profund preocupați de arestarea copreședinților HDP și plasarea în arest a unor membri ai HDP, jurnaliști și militanți pentru drepturile omului din Turcia", a adăugat declarația, subliniind că "PSE dorește ca Turcia să rămână pe deplin ancorată la Uniunea Europeană".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria