UE îi aduce Poloniei mai mult 'criză' decât creștere (șeful diplomației poloneze)

UE îi aduce Poloniei mai mult 'criză' decât creștere (șeful diplomației poloneze)

Integrarea europeană, menită să stimuleze creșterea Poloniei, i-a adus de fapt 'mai multă criză', a estimat joi șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, într-un discurs publicat pe site-ul ministerului său, informează AFP.

Principala prioritate a președinției poloneze a UE, în 2011, 'era 'integritatea europeană, sursă de creștere'. Astăzi, știm că mai multă Europă înseamnă mai multă criză în Polonia', a declarat Waszczykowski, făcând un bilanț extrem de critic pentru politica guvernului precedent, al cărui mandat a fost marcat de o creștere economică rapidă, alimentată în mare parte de subvenții europene.

'A doua prioritate era 'Europa în siguranță', vizând politica sa energetică. Astăzi, avem nu doar (gazoductul ruso-german care ocolește Polonia) Nord Stream, însă în curând va fi construit și Nord Stream 2', a continuat ministrul polonez al afacerilor externe, în discursul destinat parlamentului.

'A treia prioritate: 'Europa beneficiara deschiderii' — cunoaștem care este rezultatul astăzi. Trebuia dezvoltat Parteneriatul Estic (apropierea mai multor țări din fosta URSS de UE) și politica de vecinătate. Această politică a dus, printre altele, la Maidan (revoltă populară împotriva președintelui prorus Viktor Ianukovici) în Ucraina', a mai spus Waszczykowski.

Politica eurosceptică a partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), la putere în Polonia și care refuză primirea de refugiați pe baza unui sistem de cote, a fost, joi dimineața, ținta unor comentarii critice din partea unui think-tank organizat de Fondation Batory.

'PiS este eurosceptic', a explicat unul dintre autorii raportului, Piotr Buras, deoarece el (partidul) consideră că integrarea europeană 'este un proces care se încheie, o utopie care se apropie de sfârșitul său'. Această poziție 'va duce la marginalizarea Poloniei în structurile lumii occidentale și mai ales în cadrul UE', atenționează autorii documentului.

Cu toate acestea, conservatorii polonezi 'nu vor să părăsească UE acum, politica lor față de UE este defensivă și un 'Polexit' nu face parte din viziunea lor, ei gândindu-se mai degrabă la un 'Polexit prin default', în urma unui proces de dezintegrare', a adăugat el.

Potrivit unui recent sondaj al institutului CBOS, 81% dintre polonezi susțin apartenența țării lor la UE, însă 35% consideră că aceasta limitează prea mult suveranitatea Poloniei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...