UE investighează platforma X/Twitter pentru conținut fals și dezinformare

UE investighează platforma X/Twitter pentru conținut fals și dezinformare

Compania X a lui Elon Musk, fostă Twitter, este prima companie anchetată de UE în baza noilor norme europene din domeniul tehnologiei. Comisarul european Thierry Breton a anunțat joi deschiderea investigației, anunță Reuters.

X - prima companie anchetată de UE în baza DSA - FOTO Profimedia

Anterior, comisarul european Thieryy Breton reproșase platformelor de socializare Tik Tok și Meta că nu au făcut destule pentru combaterea răspândirii de informații false în urma atacului Hamas în Israel.

În contextul conflictului dintre Israel și Hamas, cele trei platforme au înregistrat o creștere a conținutului fals legată de acest subiect, platforma X fiind locul în care dezinformarea era cea mai răspândită , potrivit Reuters.

Legea serviciilor digitale (DSA), care a intrat în vigoare în noiembrie 2022, obligă platformele sociale și motoarele de căutare să combată conținutul ilegal și riscurile la adresa securității publice și să-și protejeze serviciile împotriva tehnicilor de manipulare. Amenzi în valoare de 6% din veniturile anuale ale unei companii pot fi date dacă această lege nu este respectată.

Tik Tok și Meta sunt și ele impulsionate să elimine conținutul ilegal și dăunător de pe platformele lor, pentru a se conforma legii serviciilor digitale. Acestea au 24 de ore pentru a comunica planurile de stopare a răspândirii acestor informații.

Platforma X cea mai folosită pentru a răspândi informații false

Ceo-ul platformei X/Twitter, Linda Yaccarino, afirma ieri că au fost șterse sute de conturi afiliate la Hamas și a luat măsuri pentru a elimina sau eticheta zeci de mii de conținuturi de la atac, în răspuns la scrisoarea lui Breton .

"Am trimis la @X o cerere oficială de informații, un prim pas în ancheta noastră pentru a determina conformitatea cu DSA", spunea comisarul european Breton într-o postare pe X, fără a primi deocamdată un răspuns din partea platformei lui Elon Musk.

Elon Musk declara într-o postare pe X/Twitter că UE nu a furnizat niciun exemplu de dezinformare, după primirea scrisorii comisarului european.

Platforma X are timp până pe 18 octombrie pentru a da mai multe detalii privind modul în care este activat și funcționează protocolul său de răspuns la crize, iar până la 31 octombrie pentru alte aspecte, informează Reuters.

Problemele ar putea fi cauzate de faptul că Elon Musk a redus numărul de angajați de la 7.500 la 1.500 atunci când a preluat Twitter, mulți dintre cei care moderau conținutul, identificau și eliminau campaniile de propagandă se aflau printre cei concediați.

Cercetătorii atrag atenția că măsura luată de Elon Musk, la începutul anului, de a întrerupe accesul gratuit al mediului academic la un instrument de date face ca urmărirea hastag-urilor și cuvintelor cheie să fie mai dificilă.

Și Tik Tok este vizată de comisarul Breton, acesta le-a acordat, joi, 24 de ore pentru a intensifica eforturile de eliminare a conținutului ilegal.

"Având în vedere că platforma dvs. (Tik Tok n.r.) este utilizată pe scară largă de copii și adolescenți, aveți o obligație specială de a-i proteja de conținutul violent care prezintă luarea de ostatici și de alte videoclipuri grafice care, conform rapoartelor, circulă pe scară largă pe platforma dvs. fără a fi însoțite de măsuri de protecție adecvate", a spus Thierry Breton.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat