'UE ne-ar primi înapoi cu braţele deschise' (prim-ministrul scoţian)

'UE ne-ar primi înapoi cu braţele deschise' (prim-ministrul scoţian)

O Scoţie independentă s-ar putea realătura rapid Uniunii Europene, a sugerat prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon vineri într-un interviu, citat de DPA.

"UE ne-ar primi înapoi rapid cu braţele deschise. Am fost în Europa 40 de ani, suntem foarte mulţumiţi de piaţa unică, standardele şi reglementările UE", a declarat ea pentru cotidianul italian La Repubblica.

Sturgeon a reînnoit apelurile ca prim-ministrul britanic Boris Johnson să permită un al doilea referendum asupra independenţei Scoţiei dacă formaţiunea sa, Partidul Naţional Scoţian (SNP), câştigă alegerile parlamentare regionale din mai.

"Avem dreptul la asta. Nu îl poate nega, dacă SNP va avea mai mult de 50% din voturi în mai (...), democraţia va prevala, nu am nicio îndoială în acest sens", a spus ea.

La primul referendum de independenţă a Scoţiei din 2014, 55% au votat împotriva unei desprinderi de Marea Britanie.

Cu toate acestea, la referendumul Brexit din 2016, o majoritate clară (62%) dintre alegătorii scoţieni au ales să rămână în UE, fapt ce i-a determinat pe mulţi să ceară un nou referendum privind independenţa.

Sturgeon a mai spus că speră ca Marea Britanie să poată încheia un acord post-Brexit cu UE şi să prospere în afara blocului, dar a notat de asemenea că oamenii din spatele Brexitului "demonstrează în fiecare zi ignoranţa şi inaptitudinea lor".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...