UE 'nu a fost informată' despre pactul AUKUS între Washington, Londra şi Canberra

UE 'nu a fost informată' despre pactul AUKUS între Washington, Londra şi Canberra

Uniunea Europeană 'nu a fost informată' despre pactul de securitate pentru zona indo-pacifică încheiat între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia , şi 'va analiza repercusiunile acestuia', au declarat joi doi dintre purtătorii de cuvânt de la Bruxelles, transmite AFP.

'Uniunea Europeană nu a fost informată despre acest proiect şi suntem în contacte pentru a înţelege această alianţă', a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Borrell urmează să prezinte joi după-amiază strategia UE pentru regiunea indo-pacifică.

Conform purtătorului său de cuvânt, 'va fi realizată o analiză a situaţiei şi a repercusiunilor acestei alianţe, iar viitoarea reuniune a miniştrilor de externe din UE, prevăzută la 18 octombrie la Luxemburg, oferă o oportunitate pentru o discuţie cu privire la această alianţă'.

Prima consecinţă a pactului AUKUS este ruperea de către Australia a unui important contract pentru furnizarea de submarine convenţionale din Franţa, în favoarea submarinelor nucleare concepute cu ajutorul SUA şi al Marii Britanii.

Parisul şi-a manifestat nemulţumirea şi a adus acuzaţii serioase împotriva preşedintelui american Joe Biden.

'Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate', s-a indignat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info. Preşedintele 'Biden a luat o decizie brutală', a adăugat el. 'Noi am stabilit cu Australia o relaţie de încredere. Această încredere a fost trădată', a mai spus ministrul francez.

Întrebată despre consecinţele mâniei Franţei asupra negocierilor în curs între UE şi Australia vizând încheierea unui acord de liber-schimb, Comisia Europeană a reacţionat cu prudenţă. 'Nu va exista un efect imediat asupra discuţiilor şi a relaţiilor cu Australia', a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei, Dana Spinanţ.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...