UE va renunța la interzicerea substanțelor chimice periculoase în urma presiunilor exercitate de industrie

UE va renunța la interzicerea substanțelor chimice periculoase în urma presiunilor exercitate de industrie

Comisia Europeană este pe cale să își încalce promisiunea de a interzice toate substanțele chimice periculoase în Europa, conform unor documente scurse, relatează The Guardian.

foto: Pixabay (Arhivă)

Angajamentul de a „interzice cele mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, permițând utilizarea lor doar în cazul în care este absolut necesar" a fost o componentă cheie a Pactului verde european în momentul în care a fost lansat, în anul 2020.

Se aștepta ca între 7.000 și 12.000 de substanțe periculoase să fie interzise în toate produsele destinate comercializării, în cadrul unei actualizări a regulamentului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) al UE, inclusiv multe „substanțe chimice veșnice" sau substanțe perfluoroalchilate (PFAS), care au fost asociate cu diverse boli hormonale și reproductive.

Însă, conform sursei citate, executivul UE este pe punctul de a ceda presiunii puternice a industriei chimice europene și a partidelor politice de dreapta.

Reacția industriei provoacă o îngrijorare la nivel intern cu privire la amenințarea la adresa sănătății publice și a procesului de elaborare a politicilor. Un oficial UE a declarat: „Suntem presați să fim tot timpul mai puțin stricți cu industria".

Conform unui document legislativ scurs, sunt prezentate trei opțiuni care ar restricționa 1%, 10% sau 50% din produsele care conțin substanțe chimice periculoase aflate în prezent pe piață. De regulă, UE alege opțiunea de mijloc.

„Fiecare întârziere aduce mai multă suferință”

Tatiana Santos, șefa politicii privind substanțele chimice din cadrul Biroului European de Mediu, a afirmat: „Eșecul UE de a ține sub control substanțele chimice nocive este reprezentat de sângele contaminat al aproape tuturor europenilor. Fiecare întârziere aduce mai multă suferință, boală și chiar decese premature. Retragerea UE în materie de reglementare ar putea fi un punct culminant pentru acordul verde european, alimentând cinismul în ceea ce privește elitele de neîncredere care fac înțelegeri cu marile grupuri de interese din domeniul substanțelor toxice, cu excepția cazului în care Comisia își respectă promisiunea de a elimina substanțele toxice din produse și de a ține piept poluanților".

Documentul de 77 de pagini, care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, face parte dintr-o revizuire a obiectivelor din REACH al UE privind legislația în domeniul substanțelor chimice, care este datat 13 ianuarie 2023 și care urmează să fie lansat până la sfârșitul acestui an. Textul ar putea fi modificat, dar oficialii spun că opțiunile luate în considerare nu s-au schimbat substanțial.

Proiectul de analiză estimează că economiile în materie de sănătate rezultate în urma interzicerii substanțelor chimice ar depăși de 10 ori costurile pentru industrie. Reducerea plăților pentru tratarea unor boli precum cancerul și obezitatea s-ar ridica la 11 miliarde de euro- 31 miliarde de euro pe an, în timp ce costurile de adaptare pentru întreprinderi ar fi cuprinse între 0,9 miliarde de euro și 2,7 miliarde de euro pe an.

Pe lângă PFAS, autoritățile de reglementare ale UE au constatat că, în urma unui studiu realizat în urmă cu un an pe baza sângelui și a urinei a 13.000 de cetățeni europeni, 17 % dintre copiii europeni sunt expuși riscului de expunere la amestecuri de ftalați, care au legătură cu boli de dezvoltare și de reproducere. Urme de bisfenol A, care perturbă sistemul endocrin, au fost găsite la 92% dintre adulți.

Milioane de tone de agenți cancerigeni, mutageni și toxici, consumate în 2020

Coordonatorul studiului, dr. Marike Kolossa-Gehring, a declarat că peste 34 de milioane de tone de agenți cancerigeni, mutageni și toxici au fost consumate în Europa în 2020.

Însă actualizarea REACH a fost întârziată în urma unei diviziuni între cele două departamente ale Comisiei însărcinate cu elaborarea noii legi: Direcția de mediu, care a insistat asupra unor măsuri ferme, și Direcția pentru piața internă, care a opus rezistență.

Un oficial UE, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că eforturile de atenuare a acestei modificări legislative au fost influențate de „o schimbare completă a valului de susținere a consumatorilor și a mediului" la Bruxelles, în condițiile în care eurodeputații din Partidul Popular European (PPE) al președintei UE, Ursula von der Leyen, au devenit reticenți față de reforma mediului.

În cadrul Comisiei, există impresia că este aproape de la sine înțeles că nu putem crea prea multe probleme industriei - indiferent de beneficiile pentru sănătatea publică - și că întreprinderile suferă foarte mult din cauza reglementărilor noastre privind substanțele chimice, așa că ar trebui să încercăm să le ușurăm situația”, a mai adăugat oficialul.

Reforma Reach a fost la început considerată o prioritate a Comisiei. Primul vicepreședinte al Comisiei, Frans Timmermans, a declarat în anul 2020: „Este deosebit de important să nu mai folosim substanțele chimice cele mai nocive în produsele de consum, de la jucării și produse de îngrijire a copiilor până la textile și materiale care intră în contact cu alimentele noastre".

Comisia Europeană a fost contactată pentru comentarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat