Uite o părere peste care merită aruncată o privire...

Uite o părere peste care merită aruncată o privire...

Ale Aniței pe facebook :
Razboi mondial acum sau peste cinci ani
Vad ca europenii inca se amagesc ca nu sunt in razboi cu Rusia. Cand de fapt Putin ne-a declarat razboi inca din vara anului trecut cand a inceput manipularea pretului ce a dus la triplarea pretului la energie.
Atacarea neprovocata a Ucrainei a fortat UE si NATO sa riposteze. Dar la punctul acesta noi eram deja in razboi. Razboiul nu se duce doar pe teritoriul Ucrainei, se duce si in fiecare tara care transporta arme catre Ucraina. Se duce in Rusia care sufera sub sanctiunile impuse dar si in UE si SUA care sufera si ele impunandu-si restrictii de trade.
In ciuda pierderilor de miliarde Putin continua campania in Ucraina. Si in ciuda rezistentei eroice avanseaza. Sper din tot sufletul ca ucrainienii sa-si poata apara cu succes tara. Dar daca nu va fi asa? Daca, sa zicem, intr-o luna ucrainienii din orasele distruse, fara curent, apa, gaze zic gata, de ajuns, ne predam. Atunci ce facem?
Vad ca foarte multi europeni se crizeaza la ideea unei interventii militare in Ucraina. Ca sa nu pornim un al treilea razboi mondial. Militar de data asta ca economic am stabilit ca deja avem.
Pai hai sa vedem daca e chiar asa. Cand e riscul unei conflagratii mondiale mai mare, cand Ucraina pica sau cand Ucraina rezista cu ajutorul unei interventii militare din partea UE / NATO / SUA?
Scenariul 1
Ucraina pica in aprox. o luna. La pachet un pic mai incolo si Moldova. Dupa care Putin isi muta trupele la granita cu NATO. Printre care si Romania. Rusifica la loc Ucraina.
In paralel, trage invataminte din campania semi-dezastruoasa si-si pune la punct atat trupele cat si echipamentul. Executa generalii cei mai corupti, ii surghiuneste pe cei mai putin corupti, promoveaza pe cei loiali lui si cauzei unei Rusii Mari. Inlocuieste tancurile invechite cu T90 si T14 noi noute. Se pune la punct cu comunicatiile.
Peste cinci ani e gata din nou de lupta. Sanctiunile au saracit populatia dar au si inrait-o. Acum toti rusii sunt convinsi ca NATO e inamicul suprem, motivul pentru toate lipsurile lor. Asa ca Putin le da ce vor si invadeaza tarile baltice. In momentul acela articolul 5 fie e activat si intram in razboi cu Rusia, noi fiind in prima linie, fie nu e activat si NATO se destrama ca in lipsa articolului 5, nicio tara mica care credea ca e protejata, va incerca sa faca propriile aranjamente cu dictatorul de la est. Inclusiv Romania.
Va convine acest scenariu? Daca nu hai sa vedem alternativa.
Scenariul 2
NATO intervine militar in Ucraina. Fie printr-un no-fly-zone, fie distrugand artileria care bombardeaza civili, fie chiar direct de partea ucrainienilor. Ce poate sa faca Putin atunci?
Sa atace NATO? Cu ce? Toate trupele lui sunt imbarligate in Ucraina. Cu rachete de croaziera? Pai invita atacuri inclusiv in Rusia si Belarus? Bombardament naval? Risca flota Marii Negre plus cate nave a adus din alta parte, toate sunt blocate de turci aici.
Razboi nuclear? De ce? Rusia nu e amenintata in niciun fel. Conflictul e limitat la Ucraina. Si eventual Belarus. Cei ce se infricoseaza ca Putin e nebun si apasa butonul rosu oricum sa se calmeze. Putin nu e nebun, e psihopat. Stie foarte bine ca atunci cand apasa butonul a pierdut tot. Ah, ca psihopat poate ameninta cu razboiul nuclear fara emotii ca stie ca restul lumii se crizeaza cand aude asta si-l lasa in pace.
Rezultatul unei interventii in Ucraina e cel mai probabil urmatorul:
- un razboi pe sol ucrainian nu pe sol polonez, lituanian sau romanesc
- un razboi intre popoare inrudite deci soldatii de ambele parti o sa aibe grija sa se poarte mai ok cu populatia decat daca ar fi rusii vs. NATO.
- un razboi limitat ca scop, cel putin pentru NATO
- un razboi din care Putin se poate retrage oricand doreste
- un razboi pe care Rusia nu-l poate castiga si Putin stie asta.
Fie si numai acest ultim punct si deja devine interesanta amenintarea cu interventia militara? Ce va face atunci Putin? Probabilitatea e mare ca sa revina imediat la masa negocierilor si sa se limiteze la ce are deja adica Crimeea si Donbass.
La sfarsitul razboiului vom avea o Ucraina libera ce adera la NATO si UE. O Moldova si o Georgie care probabil o urmeaza. O Bielorusie care poate are parte de o revolutie si sub amenintarea unei interventii straine poate Lukashenko decide sa se pensioneze. Un Putin pus cu botul pe labe si intarcat la el acasa unde poate sa stea mult si bine cu trupe NATO peste gard, pazindu-l indeaproape.
Nu stiu cum ganditi voi dar mie mi se pare riscul unei conflagratii mondiale mult mai mic ACUM daca intervenim decat riscul unei conflagratii mondiale PESTE CINCI ANI daca nu intervenim.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…