Uite-o pe „micuță”!/Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

Uite-o pe „micuță”!/Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

Diana Sosoaca a fost prezenta, in 2004, in spatele premierului Adrian Nastase in momentul in care guvernul PSD a vandut atunci Petrom catre OMV, companie austriaca. Petrom controla atunci productia de petrol a Romaniei si jumatate din pro­ductia de gaze.

Sosoaca, autointitulata acum mare „patrioata” si luptatoare impotriva „tradatorilor” de tara a asistat zambitoare la momentul in care, in prezenta lui Adrian Nastase, a fost vanduta majoritatea actiunilor Petrom catre OMV. Grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro.

Fotografia cu Sosoaca in spatele lui Adrian Nastase a fost distribuita pe Facebook de Ana Birchall, fost ministru al Justitiei.

Privatizarea Petrom ramane fara rival ca importanta pentru traditia Romaniei in cedarea de active datorita dimensiunii strategice a companiei, aceasta asigurand jumatate din productia de gaze locala si toata extractia de petrol. In timp ce alte state au optat pentru varianta listarilor, statul ramanand in majoritatea cazurilor cel mai important actionar, optiunea Romaniei de a ceda controlul asupra unei companii de importanta Petrom ramane o decizie unica la nivel european, scria Ziarul Financiar dupa 14 ani de la aceasta tranzactie.

„Cine controleaza Petrom controleaza economia, con­troleaza si politica“, a declarat atunci Adrian Nastase.

Afaceristul Ovidiu Tender, participant la privatizarea Petrom, a scos in evidenta in 2019, pentru Pro TV, cat de mult a pierdut Romania in urma acestei afaceri. Tender sustinea ca numai titeiul din pamant de la acea vreme valora aproximativ 10 miliarde de dolari.

”Compania Petrom, mi s-ar fi parut normal sa nu se privatizeze asa cum s-a privatizat. Nu poti sa cedezi tu, statul, monopol din mainile tale in maini private. Dar daca tot au decis privatizarea – pentru ca practic in ceea ce priveste titeiul, compania Petrom are monopol, ca ce mai au restul este foarte putin – in primul rand trebuia separata productia de exploatare de distributie si facute companii separate, care, fiecare sa fie privatizate.

Dar s-a trecut, dupa cum v-am spus, un monopol din mainile statului in maini private. In aceste conditii era extrem de interesanta pentru multa lume. La vremea respectiva, Petromul avea rezerve cunoscute de 1 miliard de barili de titei. La pretul de atunci al titeiul, la conditiile geologice din Romania si la ceea ce se intampla aici, se putea vinde titeiul cu 10 dolari barilul.

Deci numai titeiul din pamant, la vremea respectiva, valora 10 miliarde de dolari. Inainte de privatizare cu un an sau doi, chiar compania OMV a venit in Romania, la Petrom. S-a oferit pentru 80 de statii de benzina, pentru 80 de benzinarii pe care voia sa le cumpere, 80 de milioane de dolari. Deci 1 milion de dolari pe benzinarie. Petromul avea, din cate imi aduc aminte la vremea respectiva, vreo 800. Deci valoarea distributiei era usor inca 800 de milioane.

Rafinariile ..platformele de foraj, valoarea de inlocuire a unei platforme de foraj era la 150 – 200 de milioane. S-au vandut toate cu 100 de milioane. Avand in vedere toate aceste elemente, evident ca era foarte interesant de cumparat, a declarat Ovidiu Tender pentru Pro TV.

Sosoaca, consiliera a lui Eugen Dijmarescu

In 2004, actuala senatoare Diana Iovanovici Sosoaca lucra in calitate de consilier personal al lui Eugen Dijmarescu, ministru al Comertului in guvernul Adrian Nastase. Sosoaca insista sa se prezinte acum drept un „om nou” in politica, acuzand ca tara a fost jefuita de „ceilalti politicieni” in ultimii 30 ani.

Sosoaca a ascuns acest lucru de cand a intrat in politica, insa informatia apare pe site-ul Marinei Almasan, „Femei de 10”. Almasan, prietena cu Sosoaca, a invitat-o in mai multe randuri pe aceasta in cadrul unor emisiuni la TVR.

Ce scrie „ Femei de 10 ” despre Sosoaca: „A absolvit un master in Dreptul afacerilor, a fost consilier personal pe probleme juridice al ministrului delegat pentru comert, Eugen Dijmarescu, colaborand cu toate structurile guvernamentale la acel moment”.

Eugen Dijmarescu a fost, incepand cu 2001, Consilier de Stat pentru Politici Economice al premierului Adrian Nastase, iar din 2003 a devenit ministru al Comertului in Guvernul Nastase.

Dijmarescu a fost acuzat de mai multi jurnalisti de investigatii ca a lucrat in calitate de ofiter acoperit al DIE, serviciul de informatii externe al Securitatii.

In perioada cumunista, el a urmat o serie de specializari post-universitare in Occident, unde nu ajungea oricine: Seminarul de Studii Americane din Salzburg (1973), un stagiu la Brookings Institution (1981) si un stagiu la Universitatea de Stat din Arizona, Tempe (1985). Pana in 1990, Eugen Dijmarescu a ocupat si pozitii ierarhic superioare in cadrul Institutului de Economie Mondiala, fiind si secretar PCR pe institut.

Revista Bilant, in numarul sau din august 2005, scria ca Institutul de Economie Mondiala (IEM) de la Bucuresti a fost pana in anul 1990 o institutie de acoperire pentru fostul serviciu de informatii externe din cadrul Securitatii (DIE/CIE) si a avut regim de unitate militara.

In anul 2006, numele lui Eugen Dijmarescu a aparut pe faimoasa lista a lui Liviu Turcu, ca persoana care a colaborat cu serviciile de informatii inainte de Revolutie.

Liviu Turcu, ultimul defector important al serviciului de spionaj comunist, a publicat atunci in „Jurnalul national” o lista cu 11 nume de politicieni care au avut legaturi cu fosta Securitate. Printre acestia, la pozitia 6, apare fostul ministru si ambasador Eugen Dijmarescu, in dreptul caruia este trecuta mentiunea „fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0625”. Aceste indicative corespund, in ordine, Centrului de Informatii Externe, unitatii speciale de protectie din cadrul CIE si, respectiv, Directiei a III-a de Contraspionaj.

Potrivit jurnalistului de investigatii Dan Badea, Isarescu si Dijmarescu ar avea biografii intersectate la ordin – „Fosti colegi la Institutul de Economie Mondiala, Mugurel Isarescu, Eugen Dijmarescu si Napoleon Pop au facut parte din corpul special de activitati/propagandisti ai CC al PCR, folositi pentru „instruirea” activului de partid central si din teritoriu.

Pana in 1990, Eugen Dijmarescu a ocupat pozitii ierarhic superioare lui Isarescu in cadrul IEM, inclusiv prin pozitia de secretar PCR pe institut, scrie aktual24.ro .

Ulterior, ca „senior”, a fost vexat de faptul ca Isarescu a fost numit guvernator al BNR, socotindu-se nedreptatit, chiar daca el insusi a ocupat functii de viceprim-ministru, ministru si ministru secretar de stat, inclusiv pozitia de vicepresedinte al Senatului, scrie Dan Badea pe blogul lui.




Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa