ULTIMA ORĂ China pare să fi decis să nu ajute militar Rusia

ULTIMA ORĂ China pare să fi decis să nu ajute militar Rusia

La două luni după ce China părea dispusă să ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, oficialii americani răsuflă ușurași: Washingtonul nu a găsit dovezi că Beijingul ar oferi sprijin militar sau economic regimului lui Vladimir Putin, scrie Reuters .

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Mai mulți oficiali le-au spus jurnaliștilor de la Reuters în ultimele zile că rămân precauți în ceea ce privește sprijinul oferit de China Rusiei pe termen lung la modul general, dar că potențiala susținere militară și economică care a provocat îngrijorări la Washington nu s-a materializat, cel puțin pentru moment.

Declarațiile acestora vin în contextul în care președintele american Joe Biden se pregătește pentru o vizită în Asia ce urmează să aibă loc luna aceasta, turneu despre care analiștii afirmă că va fi dominat despre discuțiile cu privire la ascensiunea Chinei ca mare putere și acțiunile sale în regiune.

Ajutorul militar chinez pentru Rusia nu s-a materializat

Pe lângă faptul că Beijingul nu a oferit sprijin direct efortului de război rusesc, companiile de stat chineze au evitat în mare să încheie noi contracte cu producătorii de petrol din Rusia, în pofida discounturilor mari oferite de Moscova.

Luna trecută, ambasadorul american la ONU a catalogat abținerea Beijingului de la votul de condamnare a invaziei rusești drept o „victorie”, subliniind că strategia Chinei de a pivota între Rusia și Occident ar putea fi cel mai bun rezultat pentru Washington.

Cu toate acestea, China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina și a criticat Vestul din cauza sancțiunilor fără precedent îndreptate împotriva Moscovei, precizând însă că nu ia măsuri pentru a le eluda.

Însă volumul schimburilor comerciale dintre Moscova și Beijing a crescut în primul trimestru al anului și cele două părți au anunțat un „parteneriat” fără limite după vizita ministrului de Externe rus Serghei Lavrov în China, la sfârșitul lunii martie.

FOTO: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

China acuză Washingtonul de „neadevăruri” în privința poziției sale față de Ucraina

Luni, ambasada Chinei la Washington a publicat un document de 30 de pagini în care acuză Statele Unite că răspândesc „neadevăruri” pentru a discredita China pe subiectul Ucrainei, afirmând că și informațiile apărute în presa americană la jumătatea lui martie potrivit cărora Rusia a cerut ajutor militar și economic Beijingului sunt „false”.

Președintele Joe Biden nu a mai vorbit despre eventualul sprijin pe care China l-ar oferi Rusiei de pe 24 martie, când în timpul vizitei sale la Bruxelles le-a spus reporterilor că i-a transmis direct președintelui chinez Xi Jinping că un astfel de ajutor va avea „consecințe”, reiterându-și avertismentele anterioare în această privință.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută în fața Comitetului pentru Relații Externe din Senatul american că Beijingul se confruntă cu „un risc reputațional semnificativ” dacă devine aliatul Rusiei și că, pentru moment, Washingtonul nu vede „sprijin semnificativ acordat acțiunilor militare ale Rusiei”.

Joe Biden urmează să plece într-un turneu oficial în Asia

Joe Biden urmează să viziteze Japonia și Coreea de Sud ca parte a primei sale vizite în Asia după preluarea mandatului, un turneu care însă nu va include și o oprire la Beijing. În schimb, el urmează să se întâlnească la Tokyo și cu liderii Australiei și Indiei.

Bonnie Glaser, o analistă de la German Marshall Fund din SUA specializată pe zona Asiei, afirmă că avertismentele dure ale Washingtonului și Bruxelles-ului par să fi avut efect.

„Au existat mesaje consecvente că China se va confrunta cu consecințe severe [dacă ajută Rusia]. Se pare că până acum chinezii nu au făcut-o. Este posibil ca ei să fi plănuit să acorde asistență militară și s-au răzgândit”, spune Glaser.

Cu toate acestea, oficialii americani rămân îngrijorați de refuzul Beijingului de a condamna acțiunile Rusiei în Ucraina și de faptul că presa de stat chineză relatează conflictul în termenii propagandei stabilite de Kremlin.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...