ULTIMA ORĂ Cum va arăta „pașaportul de vaccinare” european, valabil doar pentru persoanele imunizate cu un vaccin aprobat la nivelul UE. Formatul poate fi atât digital, cât și pe hârtie

ULTIMA ORĂ Cum va arăta „pașaportul de vaccinare” european, valabil doar pentru persoanele imunizate cu un vaccin aprobat la nivelul UE. Formatul poate fi atât digital, cât și pe hârtie

Comisia Europeană a elaborat un draft de regulament privind introducerea așa-numitului pașaport de vaccinare care să permită persoanelor imunizate să se miște liber pe teritoriul UE, fără a mai fi supuse restricțiilor antipandemice în vigoare, au declarat surse europene pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, documentul se va numi ”travel health card” sau ”digital green pass”, un lucru care rămâne să fie stabilit ulterior.

De asemenea, au mai explicat sursele G4Media.ro, documentul va fi valabil în trei situații:

  • Pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene;
  • Pentru persoanele care și-au făcut un test PCR sau test rapid antigenic (aprobat la nivelul UE);
  • Pentru persoanele care au fost bolnave de Covid-19, caz în care va fi precizată data diagnosticării.

Până în acest moment, UE a aprobat utilizarea a patru vaccinuri: Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford și Johnson&Johnson. Vaccinurile produse de Rusia și China nu sunt aprobate, chiar dacă ele sunt utilizate în câteva state membre UE în baza unor decizii la nivel național.

În draftul de regulament al Comisiei se prevede că:

  • Persoanele vaccinate nu vor avea niciun fel de restricție;
  • Persoanele testate pot intra liber în țările sau teritoriile unde sunt solicitate teste;
  • Persoanele care au trecut prin boală nu vor avea niciun beneficiu decât dacă țara de destinație prevede ceva în sensul acesta.

În ceea ce privește formatul documentului, Comisia recomandă să fie digital, dar precizează că trebuie să aibă și un backup pe hârtie. Va fi însă obligatoriu ca ambele formate să aibă cod QR. Fiecare stat membru va fi liber să își decidă propriul format.

De asemenea, mai prevede draftul Comisiei, nu va exista o bază de date la nivel european cu informații personale. Verificarea autenticității cardului trebuie să se facă fără un schimb de date personale între state.

Documentul ar urma să fie emis gratuit fiecărui cetățean european care s-a vaccinat.

Posesorii unui astfel de ”pașaport” nu vor fi nevoiți să se supună restricțiilor anipandemice luate de statele membre, dar fiecare stat va fi liber să refuze utilizarea unui astfel de card pe teritoriul național. În acest caz, al refuzului utilizării cardului, statul respectiv trebuie să notifice Comisia Europeană și Parlamentul European.

Draftul urmează să fie anunțat public de Comisie săptămâna viitoare, urmând ca el să fie aprobat de Parlament și de Consiliu pentru a intra în vigoare.

Nu este exclus ca inițiativa să fie introdusă în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că Parlamentul și Consiliul nu vor putea amenda propunerea Comisiei, ci doar să o aprobe sau să o respingă.

(Foto: Pasaport Covid / sursa CommonPass)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia