ULTIMA ORĂ DNA a clasat două dosare ale lui Marian Vanghelie/În dosarul „Romprest”, fostul primar era suspect de abuz in serviciu cu prejudiciu de 2 milioane de lei

ULTIMA ORĂ DNA a clasat două dosare ale lui Marian Vanghelie/În dosarul „Romprest”, fostul primar era suspect de abuz in serviciu cu prejudiciu de 2 milioane de lei

DNA a clasat pe 22 iunie 2020 dosarul deschis în mai 2016 în care fostul primar de la sectorul 5, Marian Vanghelie, era suspect de abuz în serviciu pentru fapte comise în 2008, potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare a  G4Media.ro .

Cu câteva zile înainte, pe 18 iunie 2020, Vanghelie declara că este tentat să candideze la Primăria Capitalei.

Foto: răspunsul DNA la solicitarea G4media.ro

Marian Vanghelie era acuzat de producerea unui prejudiciu de 2 milioane de lei în legătură cu încredințarea directă a unui contract de salubritate companiei Romprest, controlată în 2008 de omul de afaceri Florian Walter (arestat ulterior în alte dosare, ca și Marian Vanghelie).

Deși avea la dispoziție ADP sector 5, Vanghelie a invocat o situație de urgență întrucât expirase contractul de salubrizare și l-a încredințat direct companiei Romprest pentru 3 luni.

Fragment din  comunicatul DNA :

”La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, în calitate de primar al Sectorului 5 București, a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat.

Concret, starea de fapt se prezenta în felul următor:

Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale.

Potrivit legislației achizițiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.

În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având același număr de înregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.

Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5.

În același context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale (art.30 alin. 13 și 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte.

Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 București în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate”, arata DNA în comunicatul din 2016.

Despre acest dosar, Vanghelie declara la DNA pe 5 mai 2016: “Cine nu este suspect, înseamnă că este prost”.  Vezi aici.

În aceeași zi, 22 iunie 2020, DNA a clasat și dosarul în care Marian Vanghelie era cercetat in rem pentru instigare la abuz în serviciu, alături de fostul șef al SPP de pe vremea lui Ion Iliescu, generalul Mitică Iliescu.

În acest caz, Vanghelie era vizat de procurori pentru că l-ar fi ajutat pe Mitică Iliescu să intervină la Cadastru la Ilfov ca să intabuleze ilegal un teren din Mogoșoaia. Acest dosar a fost clasat de DNA pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.  Vezi ordonanța de clasare aici .

În acest al doilea caz, DNA a clasat și acuzațiile față de generalul Mitică Iliescu, acuzat că ar fi avut o ”cârtiță” în DNA și i-ar fi dat detalii din dosare lui Viorel Hrebenciuc, care era la rândul lui anchetat de DNA în mai multe cazuri. În acest dosar, în octombrie 2014, fostul șef al SPP a fost ridicat din vama Nădlac la revenirea în țară și dus la DNA. De asemenea, locuința lui a fost percheziționată.

Marian Vanghelie este judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 5 ani.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.

Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.  Vezi aici.

La termenul anterior, din 25 iunie, Vanghelie a cerut audierea ca martori a fostului șef ANI, Horia Georgescu, și a fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, fugit din țară după ce a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Solicitarea lui Vanghelie a fost respinsă însă de instanță.

În acest procest, nici până acum nu s-a luat o decizie în primă instanță. Următorul termen de judecată este pe 29 iulie 2020.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...