Secretariatul de stat pentru revoluționari, structură subordonată Guvernului, a decis să ceară în justiție retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția anti-comunistă din 1989 atribuit fostului președinte Ion Iliescu, potrivit unei decizii oficiale postate pe site-ul instituției .

Decizia a fost luată de comisia abilitată din cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist la data de 31 mai 2022. Pasul următor este deschiderea unei acțiuni în instanță, singura abilitată să decidă retragerea titlului acordat lui Iliescu.

Instituția guvernamentală condusă de Irina Leulescu vrea să îi retragă titlul lui Ion Iliescu pentru că acesta a deținut funcții de conducere în aparatul de stat comunist, în condițiile în care legea 341/2004 nu permite acordarea acestei calități persoanelor cu astfel de funcții.

Ion Iliescu a fost membru al comitetului central al Partidului Comunist Român (PCR) și șef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

Citește aici decizia integrală a Secretariatului de stat pentru revoluționari

Foto: Ion Iliescu în sediul TVR în timpul Revoluției din decembrie 1989 (sursa: Agerpres)