ULTIMA ORĂ Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul PRO TV, a murit într-un accident de elicopter în Alaska

ULTIMA ORĂ Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul PRO TV, a murit într-un accident de elicopter în Alaska

Cel mai bogat om din Cehia, Petr Kellner, cu o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari, a murit într-un accident de elicopter în Alaska, a anunțat luni grupul financiar PPF, potrivit Reuters.

PPF a finalizat, anul trecut, achiziția companiei-mamă a ProTV, Central Media Entreprises. Tranzacția a fost finalizată după ce Comisia Europeană a aprobat preluarea, de către PPF, a operațiunilor CMRE din România, Slovacia, Slovenia, Bulgaria și Cehia.

Kellner avea 56 de ani.

Potrivit PPF, cinci oameni au murit după prăbușirea elicopterului, autoritățile americane investigând accidentul.

Kellner era o figură proeminentă a lumii afacerilor din Cehia post-comunistă, Forbes estimând averea sa la 17,5 miliarde de dolari.

El a înființat compania de investiții PPF în anii ’90, Kellner și partenerii săi luând parte la schema prin care Cehia a privatizat sute de companii de stat.

PPF s-a dezvoltat în domeniile asigurări, finanțe, telecomunicații, media, manufacturier și biotech, desfășurând afaceri în Europa, Asia și Statele Unite.

Cine era Petr Kellner

Născut în Cehoslovacia în 1964, a urmat studii economice și vindea copiatoare Ricoh după căderea regimului comunist în „revoluția de catifea” din 1989.

Viața i s-a schimbat când noul stat capitalist a început să vândă active printr-o nouă schemă: dădea publicului vouchere care puteau fi schimbate pentru acțiuni la companii. Ca să profite, Kellner și partenerii săi au înființat în 1991 ceea ce avea să devină Grupul PPF, în care el controlează acum 99%.

Cu vouchere și un împrumut, PPF a început să acumuleze active și a strâns 20% din acțiunile Ceska Pojistovna, cea mai mare firmă de asigurări din țară, pe care a făcut-o ulterior profitabilă - și temelia bogăției lui. A vândut-o în 2103 cu 3,3 miliarde de dolari către italienii de la Generali.

Firma sa Home Credit Group este cel mai mare furnizor de credite de consum din Europa de est și s-a extins în China, Vietnam, India, Indonezia, Filipine și Kazahstan.

Kellner apărea rar în public. Într-un interviu de acum 18 ani a descris lumea post-comunistă drept „o mare șansă, care probabil nu se va mai repeta”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale