ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din partea României

ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din partea României

ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din partea României. Ministerul justiției a trimis, vineri, la CSM un proiect de OUG privind desemnarea procurorului european din partea României, care va activa în Parchetul European. Fiecare țară din cele 22 state participante va desemna un procuror care va activa în structura centrală a instituției. Potrivit proiectului de OUG consultat G4Media.ro , viitorul procuror european din partea României va fi selectat de o comisie prezidată de ministrul justiției, formată din alți patru membri. Procesul de selecție va fi însă controlat de ministru.

Procedura de selecție trebuie finalizată până în martie. De subliniat că Laura Codruța Kovesi candidează independent de opțiunea guvernului României, în nume propriu, pentru funcția de șef al Parchetului European, nu de simplu procuror.

Nu e clar la acest moment dacă proiectul de OUG a intrat în ședința de guvern de astăzi.

Cele mai relevante prevederi din proiectul de OUG:

Ministrul justiției desemnează trei candidați în numele României în vederea numirii de către Consiliul UE în funcția de procuror european.

Candidații în numele României pentru funcția de procuror european sunt selectați în urma unui interviu în fața unei comisii de selecție prezidată de ministrul justiției și din care fac parte:

– un membru al CSM desemnat de plenul acestuia

– un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, desemnat de procurorul general al acestui parchet

– doi specialiști din domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desemnați de ministrul justiției

Își pot depune candidatura procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cu grad de parchet de pe lângă ÎCCJ și care dispun de experiență practică relevantă în sistemul juridic românesc îndeosebi în domeniul urmăririi penale sau judecării infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE sau al cooperării judiciare internaționale în materie penală.

Interviul se transmite în direct audio-video pe pagina de internet a ministerului justiției și are o durată de maxim 45 de minute pe candidat.

Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile din activitatea sa anterioară.

Potrivit proiectului de OUG, vor fi desemnați și procurori delegați, care vor funcționa în fiecare stat membru. În acestora, condiția este să aibă minim 12 ani experiență.

 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!