ULTIMA ORĂ Nu mai sunt gaze pentru consumul curent. A început extracția din depozite

ULTIMA ORĂ Nu mai sunt gaze pentru consumul curent. A început extracția din depozite

Cu o lună înainte de sfârșitul ciclului de injectare gaze în depozite, România a început deja extracția lor. De ieri, 28 septembrie, firmele care au stocat gaze au început să le extragă, în limita a 2,3 milioane de mc. Azi, 29 septembrie, extracția a urcat la 3 milioane mc. În același timp, stocarea continuă se face în paralel cu extracția, 6 – 6,5 milioane mc zilnic, arată datele Transgaz .

Faptul că țara noastră a început deja să extragă gaze poate fi pus pe seama faptului că producția curentă nu este suficientă pentru consum, iar importurile sunt limitate. Sondele Petrom și Romgaz extrag circa 20 de milioane mc zi. Importul rămâne la 5,8 milioane mc zilnic, exclusiv de la Gazprom, via TurkStream și Bulgaria. De ieri, din Ungaria, nu mai intră nimic (nici nu se exportă), o rută care a fost, tot acest an, folosită atât pentru exporturi – de fapt, tranzit de gaze prin România, dar și pentru importuri. Ungurii nu au mai rezervat, pentru octombrie, capacitate de export în România, pe gazoductul Arad-Szeged. Nu au rezervat nici pentru import, iar acest lucru are legătură cu faptul că, de la 1 octombrie, vecinii noștri vor folosi ruta din Serbia pentru a aduce gaze de la ruși, din Turk Stream.

Acum câteva zile, Ungaria și Gazprom au semnat un nou acord pe termen lung – 15 ani, pentru 4,5 miliarde mc pe an, iar directorul companiei ruse Alexei Miller a spus că, din octombrie, se vor folosi două rute pentru aducerea mărfii: cea din Serbia, pentru 3,5 miliarde mc, și cea din Austria, încă 1 miliard de metri.

Citește integral pe economedia.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...