ULTIMA ORĂ Pedepse cu închisoarea pentru forțarea ucrainenilor să accepte pașapoarte rusești în teritoriile ocupate

ULTIMA ORĂ Pedepse cu închisoarea pentru forțarea ucrainenilor să accepte pașapoarte rusești în teritoriile ocupate

Ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, a anunțat pe Telegram că Guvernul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care prevede pedepse pentru situațiile în care ucrainenii sunt forțați să își facă pașapoarte rusești, scrie The Guardian .

Pasaport rusescFoto: DreamsTime

Acesta stabilește pedepse cu închisoarea între 10 și 15 ani pentru funcționarii publici care au acceptat pașapoartele rusești.

Legea prevede, de asemenea, o pedeapsă de la 8 până la 12 ani de închisoare pentru „forțarea cetățenilor ucraineni să obțină un pașaport rusesc” și pentru „crearea condițiilor în care neobținerea unui pașaport rus va reduce drepturile unui cetățean al Ucrainei”.

Administrațiile instalate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina continuă să elibereze acte rusești, însă acest proces este propagandistic și nu are nicio relevanță legală, declara recent Mihail Podoliak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev. El spunea că „împărțirea în mod demonstrativ a zeci de pașapoarte rusești” în regiunile ocupate nu va dura, pentru că Ucraina își va recupera teritoriile.

„Tentativele de a împărți pașapoarte rusești continuă și există un procent foarte mic, de 5-7%, nu mai mult, de populație care acceptă aceste pașapoarte. Acești oameni nu au o perspectivă a situației și nu înțeleg ce se întâmplă. Acum avem suficiente informații, potrivit cărora Rusia a blocat accesul în Rusia prin Crimeea pentru cetățenii care au primit pașapoarte rusești, începând cu anul 2014. Ei consideră că acești oameni pot prezenta pericol, îi consideră instrumente care pot crea probleme pe teritoriul Rusiei”, a susținut Podoliak.

El mai spunea că situația trebuie privită din punct de vedere legal în cazul ucrainenilor care acceptă benevol actele rusești: „Înregistrările video în care oamenii spun cât de mult au așteptat armata de ocupație rusă vor duce la situația în care acești oameni vor cădea sub incidența legilor cu privire la colaboraționiști în Ucraina și trădare de țară. Acești oameni ar putea fi judecați”. (FOTO: dreamstime.com )


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...