ULTIMA ORĂ Polonia își va ceda avioanele MiG-29 SUA pentru a le trimite Ucrainei

ULTIMA ORĂ Polonia își va ceda avioanele MiG-29 SUA pentru a le trimite Ucrainei

Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone confirmă declarația Secretarului de Stat al SUA privind furnizarea de avioane Ucrainei.

Un avion MiG-29 al Ucrainei, zboară deasupra Kievului pe 26 februarieFoto: Aleksandr Gusev / SOPA Images / Profimedia Images

Autoritățile Republicii Polone, după consultări între Președinte și Guvern, spun că sunt gata să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele lor MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein și să le pună la dispoziția Statelor Unite, se arată în declarație.

În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să le pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare fiind pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor.

Guvernul polonez solicită și altor Aliați NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acționeze în același sens.

Zelenski le-a cerut sâmbătă senatorilor SUA avioane de vânătoare, un embargo asupra petrolului rusesc și suspendarea cardurilor Visa și Mastercard în Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă printr-o conferință video cu senatorii americani și a blamat decizia NATO de a nu impune o zonă de restricție aeriană peste Ucraina și ar fi cerut în schimb să primească măcar avioane de vânătoare în ajutor, dar și noi sancțiuni pentru Rusia.

NATO a respins cererea de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina: „Ar fi și mai periculos” / ”Dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană - n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări'”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el .


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență