David Popovici, care a scris istorie și a cucerit două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație, va fi premiat de guvern cu 1 milion de lei, banii urmând să fie alocați din Fondul de rezervă, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă.

David PopoviciFoto: Petr David Josek / AP - The Associated Press / Profimedia

"Tot azi am luat decizia de a recunoaște performanța sportivului David Popovici și, fiind vorba despre o performanță exceptională, să avem o recunoaștere pe măsură. Am hotarat să îi fie alocată din Fondul de rezerva al Guvernului suma de 1 milion de lei", a spus premierul, la finalul ședinței de guvern.

David Popovici, campion mondial și în proba regină de 100 m liber

David a câștigat cu timpul de 47.58 (în semifinale a avut 47.13). Podiumul a fost completat de francezul Maxime Grousset (47.64) și de canadianul Liendo Edward (47.71).

În vârstă de 17 ani, Popovici este noua senzație a înotului mondial, el câștigând aurul mondial și în proba de 200 m liber de la Campionatul Mondial de la Budapesta.

David Popovici și recordul unic de 49 de ani pe care l-a egalat

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.