Fostul șef al CNAS, Lucian Duță, condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare, a formulat o cerere pe care a depus-o la Curtea de Apel București, în care solicită repunerea pe rol a procesului, incovând decizia Curții Constituționale a României, privind prescripția faptelor. Cererea lui Duță a fost depusă joi seară, la câteva ore după ce CCR a luat decizia privind întreruperea prescripției.

Potrivit surselor G4Media, în document Duță explică faptul că articolul respectiv a fost declarat neconstituțional și vrea să fie reluat procesul pentru ca judecătorii să stabilească faptul că în cazul său a intervenit prescripția.

Vineri era așteptat un verdict final în procesul în care Duță e acuzat că a luat o mită de 6,3 milioane de euro.

Context

Joi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstituțional a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro , decizia CCR i-ar putea ajuta pe toți inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat ani de zile iar faptele riscă acum să se prescrie. Altfel spus, procesul se închide din cauza că a trecut o perioadă mult prea mare de timp în interiorul căreia justiția nu a reușit să pronunțe o soluție.

”Practic nu va mai fi operabilă prescripția specială. Practic, după decizia CCR, dacă procurorul nu obține o condamnare definitivă în interiorul termenului general de prescripție de 5, 8, 10 sau de 15 ani, procesele se închid prin prescripție”, au declarat pentru G4Media.ro un avocat specializat în drept penal.

Potrivit unor surse judiciare, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR se numără Elena Udrea, Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Lucian Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

Potrivit surselor G4Media.ro, dosarele cu impact mediatic aflat pe rolul marilor instanțe sunt amenințate de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generala, cum este cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

”Este o decizie care schimbă radical modul de abordare a cauzelor, și în principal a cauzelor mari și vechi”, au explicat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal.

Dacă ministrul justiției promovează în următoarele zile o ordonanță de urgență care prevede cazurile de întrerupere a cursului prescripției, aceasta ar fi soluția salvatoare, a declarat un alt magistrat pentru G4Media.ro.

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea