ULTIMA ORĂ Putin a început să-și bage nasul în deciziile tactice din Ucraina, la nivel de colonel!

ULTIMA ORĂ Putin a început să-și bage nasul în deciziile tactice din Ucraina, la nivel de colonel!

Vladimir Putin s-a implicat atât de personal în războiul din Ucraina încât ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau brigadier”, potrivit surselor militare occidentale, citate de The Guardian.

Liderul de la Kremlin și-a băgat nasul și la determinarea mișcării forțelor în Donbas, unde săptămâna trecută invadatorii ruși au suferit o înfrângere sângeroasă, încercând de mai multe ori să traverseze un râu strategic din estul Ucrainei.

Sursele au adăugat că Putin lucrează în continuare îndeaproape cu generalul Valeri Gherasimov, comandantul forțelor armate ruse, în contrast cu afirmațiile făcute de Ucraina săptămâna trecută conform cărora Șeful statului Major rus ar fi fost demis.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aștepta în mod normal să fie luate de un colonel sau un brigadier”, a spus sursa militară, referindu-se la bătălia în curs din estul Ucrainei.

  • Și publicația Times scrie, citând o sursă militară, că Putin și generalul Valery Gherasimov, șeful Statului Major General, dictează mișcările de bază ale forțelor lor în Ucraina. O a doua sursă militară a declarat că, în armata rusă, un colonel sau un brigadier ar comanda în mod normal echivalentul a două grupuri tactice de batalioane (BTG), fiecare dintre acestea cuprinzând aproximativ 900 de militari. Cu toate acestea, sursa a declarat că BTG-urile rusești au fost „decimate” și că „dacă Putin face treaba unui comandant de brigadă … el ar putea să se afle într-o forță care ar putea fi de doar 700 până la 1.000 de soldați”. El a comparat situația cu cea a fondatorului Amazon: „Jeff Bezos nu vă livrează colete, el ia decizii strategice”.

Surse occidentale consideră că micro managementul războiului de către Putin ar putea contribui la eșecurile militare din regiunea Donbas, unde trupele rusești nu reușesc să cucerească orașe.

Putin, un fost ofițer KGB, a dezvăluit în urmă cu mai mulți ani că a comandat un batalion de artilerie în perioada sovietică. „Am primit gradul de locotenent ca artilerist, comandant al unui divizion de artilerie de obuziere [calibru] 122 mm”, a declarat el în timpul unei vizite la Fortăreața Petru și Pavel din Sankt-Petersburg, potrivit unei înregistrări video postate de Kremlin.

Amiralul Sir Tony Radakin, șeful forțelor armate ale Marii Britanii, a declarat luni în fața unei comisii parlamentare, că Ucraina câștigă războiul împotriva Rusiei, deoarece este vorba de o „luptă existențială pentru națiunea sa”. Amiralul consideră că supraviețuirea administrației de la Kiev este garantată.

Igor Ghirkin, cunoscut și sub numele de Igor Strelkov, un fost agent FSB care a orchestrat anexarea Crimeei în 2014, a declarat în comentarii difuzate pe rețelele de socializare că operațiunea Rusiei în Donbas a eșuat. „În mai mult de două săptămâni de ostilități feroce, s-au obținut doar succese tactice”, a scris el.

Context

Armatele Moscovei nu au reușit până în prezent să realizeze o breșă în Donbas, unde conduc de o lună o ofensivă care nu a reușit să încercuiască forțele ucrainene, în ciuda unor tentative repetate.

Nu au fost furnizate alte detalii care să susțină declarația, deși s-a lăsat să se înțeleagă că evaluarea privind implicarea personală apropiată a lui Putin s-a bazat pe o informație primită.

Coloneii din armata americană și generalii de brigadă din armata britanică comandă de obicei o brigadă, unități formate din mai multe batalioane – acestea din urmă fiind echivalentul cu cea mai mică unitate operațională din armata rusă.

Ben Barry, fost general de brigadă în armata britanică și expert în războiul de infanterie la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat: „Un șef de guvern ar trebui să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ar trebui să stabilească strategia politică, mai degrabă decât să se blocheze în activitatea de zi cu zi”.

Încercarea eșuată de săptămâna trecută de a traversa râul Siverskyi Doneț, la Bilohorivka, a dus la distrugerea a peste 70 de vehicule rusești și la pierderi masive de echipamente, potrivit estimărilor bazate pe fotografii aeriene ale locului de luptă.

Înfrângerea a fost atât de gravă încât i-a determinat pe unii bloggeri militari ruși să comenteze „incompetența” comandanților militari, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un semn rar de disensiune internă.

În ultimele 24 de ore, forțele rusești au bombardat poziții de pe linia frontului în estul Donbasului ucrainean, în timp ce luptele se concentrează din ce în ce mai mult pe Severodonețk, cel mai estic oraș încă deținut de forțele ucrainene, după mai mult de 11 săptămâni de război.

Rușii pregătesc treptat un asalt asupra Severodonețk, un oraș industrial care avea o populație de 100.000 de locuitori înainte de război, în timp ce efortul de a finaliza o încercuire mai largă a forțelor de apărare ale Ucrainei în Donbas pare să fi eșuat.

De asemenea, forțele ucrainene au continuat să respingă forțele rusești din Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, și au ajuns până la granița cu Rusia în regiune.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că, în opinia sa, „forțele rusești au abandonat probabil obiectivul de a finaliza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium” în favoarea capturării restului regiunii Lugansk, din care face parte și Severodonețk.

O a doua încercuire la scară mai mică a Severodonețkului a eșuat, de asemenea, săptămâna trecută, după ce forțele ruse au fost înfrânte cu pierderi grele într-o serie de încercări nereușite de a traversa râul Siverskyi Doneț la Bilohorivka.

Acest râu devine din ce în ce mai mult o linie de demarcație între cele două tabere din Donbas și din jurul Harkovului, la nord.

Surse: The Guardian / Times


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”