ULTIMA ORĂ România a blocat programul de investiții al Ungariei în Transilvania/MAE: „Nu există consimțământul pentru derularea unor astfel de programe în România”

ULTIMA ORĂ România a blocat programul de investiții al Ungariei în Transilvania/MAE: „Nu există consimțământul pentru derularea unor astfel de programe în România”

România nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să deruleze în Transilvania programe de investiții, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, a transmis pentru G4Media biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Răspunsul a venit după ce Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a declarat în februarie că Ungaria vrea demararea unui astfel de program în nord-vestul României.

”Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat pentru G4Media reprezentanții Ministerului de Externe.

Monika Kozma declarase pentru publicația Kronika că ”este încă nevoie de un acord româno-ungar pentru a lansa programul. Negocierile sunt în curs de desfășurare în acest sens”.

Negocierile privind continuarea programului de dezvoltare economică a Transilvaniei au început odată cu precedentul guvern de la București, care a impus condiții diferite pentru investițiile economice maghiare în Transilvania.

”De atunci, războiul din Ucraina și criza energetică au devenit noi probleme. Finanțarea în continuare a sprijinului economic maghiar a devenit discutabilă, dar vestea bună este că, în ciuda problemelor economice, guvernul ungar a inclus acest program în bugetul de stat din acest an. Prin urmare, partea maghiară ar putea lansa noua licitație, dacă acordul mult așteptat cu România va putea fi finalizat. Vom actualiza datele în orice moment cu ajutorul organizațiilor de fermieri partenere. Dacă primim undă verde, putem lansa licitațiile într-un timp scurt”, a explicat șefa Fundației Pro Economica.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...