ULTIMA ORĂ/Ambasadorul Rusiei, convocat vineri la sediul MAE după declarațiile despre Strategia de Apărare a României

ULTIMA ORĂ/Ambasadorul Rusiei, convocat vineri la sediul MAE după declarațiile despre Strategia de Apărare a României

ULTIMA ORĂ/Ambasadorul Rusiei, convocat vineri la sediul MAE după declarațiile despre Strategia de Apărare a României.

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat vineri la sediul Ministerului Român de externe, după ce declarațiile reprezentantului Kremlinului despre Strategia de Apărare a României.

Kuzmin a fost primit de un secretar de stat care i-a transmis că ”menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani”

Noua Strategie Națională de Apărare a Țării - care a fost trimisă, recent, Parlamentului român - este "un document al unui stat NATO", a declarat, joi, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, în cadrul unei conferințe care a avut loc online. El a adăugat că este prematur să se pronunțe câtă vreme încă nu a fost aprobată și a comentat situația relațiilor dintre Alianța Nord-Atlantică și Kremlin citând titlul unei cărți celebre semnate de Erich Maria Remarque, ”Pe frontul de vest nimic nou”.

Ce spune MAE român:

”În contextul declarațiilor de ieri, 11 iunie 2020, ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene.

Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional.

MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...