ULTIMA ORĂ/Două tulpini de coronavirus ar putea circula în prezent/A doua tulpină, mai contagioasă, afectează în special Italia și Marea Britanie

ULTIMA ORĂ/Două tulpini de coronavirus ar putea circula în prezent/A doua tulpină, mai contagioasă, afectează în special Italia și Marea Britanie

ULTIMA ORĂ/Două tulpini de coronavirus ar putea circula în prezent/A doua tulpină, mai contagioasă, afectează în special Italia și Marea Britanie.

Potrivit unei articol pre-publicat al oamenilor de știință de la Laboratorul Național Los Alamos, o a doua tulpină a noului coronavirus, mai contagioasă, ar afecta în special Italia și Regatul Unit. Mutația ar putea explica dinamica diferită a pandemiei Covid-19 între țări și ar face mai dificilă dezvoltarea unui vaccin.

Este vorba despre un articol tăios, foarte tehnic, publicat în prealabil (și, prin urmare, el nu este încă corectat și validat de colegi) pe 30 aprilie pe platforma BioRxyv. El dezvăluie că există două tulpini de Sars-Cov-2 (virusul responsabil pentru Covid-19) care circulă încă de la începutul pandemiei, scrie Liberation, citată de Rador.

„Această mutație nu este nouă, dar înseamnă că una dintre cele două tulpini, din mai multe țări, este mai agresivă şi se impune în faţa celeilalte, explică Constance Delaugerre, virusolog la spitalul Saint-Louis din Paris și profesor de virusologie la Universitatea Paris-Diderot. Autorii studiului [de la Laboratorul Național Los Alamos] arată convingător că această nouă tulpină are anumite particularități. Și că, printre altele, ar putea fi mai contagioasă”.

Pentru a-şi demonstra teoria, cercetătorii au dezvoltat ceea ce numesc „o conductă de analiză, pentru a facilita monitorizarea mutațiilor în timp real în Sars-Cov-2”. Pe scurt, au făcut un inventar în timp real al micilor modificări pe care le poate experimenta orice virus atunci când circulă.

Ei s-au concentrat în principal pe proteina Spike (S), „deoarece aceasta intervine în infectarea celulelor umane”. În plus, această proteină „este ținta majorității strategiilor de vaccin și a terapiilor bazate pe anticorpi”. Și cercetătorii constată: „Am identificat paisprezece mutații în Spike care se acumulează”. Precizând că mutația Spike D614G este esențială, ei notează că aceasta a început să se răspândească în Europa la începutul lunii februarie și, odată introdusă în noi regiuni, a devenit rapid forma dominantă.

Astfel, în Italia, dar și în Regatul Unit, aceasta ar fi majoritară, în timp ce în Germania, ar fi dominat cealaltă tulpină, ca şi în Japonia. Cazul Franței nu este inclus în studiu. În final, „prezentăm dovezi de recombinare între tulpinile care circulă local, indicând infecții cu tulpini multiple. Aceste rezultate au implicații importante pentru transmiterea Sars-Cov-2, patogeneza și aceste intervenții imunitare”.

Dacă se confirmă, acest lucru ar putea explica diferența în dinamica epidemiei. În orice caz, această mutație poate face la fel de complexă crearea unui vaccin.

Sursa: Liberation/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tânăr măcelărit de membrii unuia dintre cele mai sângeroase clanuri de lângă București

2 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!

3 „Uite cum o frec pentru tine, aici trebuia să fie gura ta” a ajuns consilier la BNR, coleg cu Dăncilă

4 Un dom de căldură, cu temperaturi de 45 grade Celsius, va pârjoli România și sud-estul Europei

5 Citiți! / Când ăștia au bătut cu pumnul în masă, președintele României a întors o lege care le strica ploile...