ULTIMA ORĂ/Specialist în boli infecţioase al armatei americane: Acesta este primul val al epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru al doilea

ULTIMA ORĂ/Specialist în boli infecţioase al armatei americane: Acesta este primul val al epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru al doilea

Un medic specialist în boli infecţioase al armatei americane avertizează că toate măsurile impuse acum pe plan mondial nu fac decât să pregătească omenirea pentru un „al doilea val” al epidemiei de coronavirus, care ar putea izbucni, la finalul sezonului cald din acest an, se arată  într-o analiză publicată pe CNN .

„Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.

Comparativ cu gripa sezonieră, cu o rată a mortalităţii de 0,1%, noul coronavirus are o rată a mortalităţii, la nivel mondial, de 3,4%, conform directorului OMS.

Coronavirusul este cel puţin la fel de infecţios precum virusul gripal şi se transmite foarte uşor. Diferenţa majoră este că, în acest moment, nu există vaccin sau vreun tratament de vindecare.

După cum oamenii de ştiinţă ştiu deja, virusului gripal îi prieşte vremea rece şi uscată, motiv pentru care epidemia de gripă se declanşează iarna, în cea mai mare parte a emisferei nordice.

Specialistul militar american consultat de CNN speră că noul coronavirus se va comporta, din acest punct de vedere, la fel ca gripa şi „ne va da mai puţine bătăi de cap, odată ce vremea se va încălzi”.

Astfel, vremea caldă, dacă ar opri răspândirea virusului, ar putea oferi timp preţios în găsirea unui nou vaccin şi ar slăbi presiunea pusă pe sistemele de sănătate din ţările afectate, în tratarea pacienţilor.

Cu observaţia că noul coronavirus ar putea lovi din nou, la finalul sezonului cald, odată cu răcirea vremii.

„De aceea, este foarte important să se înţeleagă foarte mult că ce facem noi acum şi toate măsurile luate sunt pentru a ne pregăti pentru al doilea val al epidemiei”, a spus specialistul american în boli infecţioase.

Cât de mult va afecta sezonul cald răspândirea Covid-19? Nu se ştie precis, dar vom afla în curând

Peste 100 de infecţii cu noul coronavirus au fost deja confirmate în Singapore, o ţară cu temperaturi ridicate şi climă umedă pe întreaga durată a anului. Zeci de alte infecţii au fost raportate şi în ţări precum Australia, Brazilia şi Argentina – ţări situate în emisfera sudică aflată, în prezent, în timpul sezonului cald.

Toate acestea ar putea fi indicate drept dovezi că noului coronavirus îi prieşte vremea caldă.

Pe de altă parte, cele mai afectate regiuni de pe glob, de la Wuhan/China, trecând prin Coreea de Sud şi Italia, se află în zone situate relativ la aceeaşi latitudine, cu temperaturi şi umiditate similare.

Cercetătorii de la Universitatea Maryland din SUA sunt de părere, conform unor studii preliminare, că anumite condiţii climatice facilitează răspândirea virusului.

Brittany Kmush, expert în sănătate publică la Universitatea Syracuse din New York a declarant că „gripa obişnuită şi alţi coronaviruşi cunoscuţi, au tendinţa de a acţiona sezonier, cu epidemii care ating apogeul în lunile de iarnă, în emisfera nordică”.

„Cu toate acestea, nu ştim dacă şi Covid-19 va urma aceeaşi tendinţă”, a spus expertul american.

„Eperţii speră – iar acesta e cuvântul corect: speră – că vara va reduce numărul de îmbolnăviri”, a declarat un alt specialist în boli infecţioase, David Cennimo, consultat de CNN.

„Cred că este pur şi simplu prea devreme să putem spune dacă vom avea o tendinţă sezonieră, în cazul Covid-19”, a spus Kmush.

„Dacă numărul de infecţii va scădea în timpul verii, cred că ar fi o bună idee să ne pregătim pentru lunile de iarnă care vor urma”, a precizat omul de ştiinţă.

Nelson L. Michael este medic american de medicină internă și cercetător de boli infecțioase. El este colonel și a servit timp de aproape 30 de ani în armata Statelor Unite și a fost implicat direct cu progrese semnificative în înțelegerea patologiei și dezvoltării vaccinului pentru boli precum HIV, Zika, Ebola și multe altele.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”